Blog Layout

Small Firm Premium: Belangrijk of niet?

René de Jong • 20 februari 2024
small firm premium

Een bedrijf verkopen is een stap waarin je al snel moet stilstaan bij het bepalen van de waarde ervan. Een cruciale stap in dit proces is de waardebepaling, waarvoor vaak de Discounted Cash Flow (DCF) methode wordt gebruikt. Een onderdeel van deze waarderingsmethode is de Weighted Average Cost of Capital (WACC), waarbinnen de Small Firm Premium een significante rol speelt. Deze premium kan een aanzienlijke invloed hebben op de uiteindelijke waardering van je bedrijf, en het is daarom belangrijk om te begrijpen wat het is en hoe het werkt.


Wat is de Small Firm Premium?

De Small Firm Premium (SFP) komt vaak ter sprake wanneer een bedrijfswaardering wordt uitgevoerd op basis van de DCF methode


De SFP is een extra kostenpercentage dat bovenop de WACC wordt toegevoegd om de hogere risico's van investeren in kleine en middelgrote bedrijven (MKB) te compenseren.

De Small Firm Premium is dus vooral relevant voor MKB-bedrijven vanwege hun unieke uitdagingen en kenmerken. Hieronder een lijstje met onderdelen die wij daarbij vaak terug zien komen:

  • Illiquiditeitspremie: Kleinere bedrijven zijn niet vrij verhandelbaar op de markt. Er zijn dus minder liquide markten voor hun aandelen, wat betekent dat deze moeilijker en met potentieel meer kosten te verkopen zijn. Deze illiquiditeit verhoogt het risico voor investeerders, wat resulteert in een hogere vereiste rendement. Binnen het model dat wij hanteren betekent dit standaard dat er 2% bij de WACC wordt opgeteld.
  • Afhankelijkheid van klanten: Veel MKB-bedrijven leunen op een beperkt aantal klanten. Verlies van één klant kan al een significant effect hebben op de inkomsten. Bij dit onderdeel kijken wij vaak naar de omzet uit de Top 10 klanten. In het ideale geval is dat hooguit 20%, maar liever nog minder.
  • Afhankelijkheid van derden: Externe afhankelijkheden, zoals leveranciers of partners, kunnen de operationele risico's vergroten als deze relaties plotseling veranderen of beëindigen. Maar ook de afhankelijkheid van bepaalde personeelsleden kan een reden zijn om deze factor zwaarder mee te laten rekenen.
  • Afhankelijkheid van het management: In welke mate ben jij als aandeelhouder nog actief werkzaam in je bedrijf? Is dat hoog, dan zal ook hier een discount worden meegenomen in de waardebepaling van het bedrijf. De bijdrage van de eigenaren, maar ook van de MT-leden, binnen het bedrijf is vaak cruciaal. Hun vertrek kan een directe impact hebben op de bedrijfsvoering en -prestaties.
  • Differentiatie: Ben je afhankelijk van een bepaalde sector, dan scoor je laag op de factor differentiatie. Het is zo dat een koper vaak meer betaald voor een niche-bedrijf, maar aan de andere kant maakt dit je ook kwetsbaar. Het helpt daarom als je binnen verschillende sectoren en met verschillende producten of diensten aan je omzet komt.
  • Toetredingsbarrières: Het betreden van nieuwe markten of sectoren kan voor MKB bedrijven uitdagender zijn door hoge initiële kosten of gevestigde concurrentie. Zijn de toetredingsbarrières in jouw branche laag? In dat geval krijg je dus een discount om je oren.
  • Flexibiliteit: Kleinere bedrijven kunnen sneller aanpassen aan marktveranderingen, wat zowel een voordeel als een risico kan zijn, afhankelijk van de situatie. Maar is jouw bedrijf slecht geautomatiseerd of speelt menselijke inspanning een belangrijke rol? In dat geval gaat dit ook een negatieve impact hebben op de WACC.


Afhankelijk van het onderdeel geldt vervolgens een ander percentage dat je bij de WACC moet optellen. Door een score tussen de 0,00 en 1,00 mee te geven kun je het uiteindelijke percentage voor de Small Firm Premium berekenen. Zie hieronder een voorbeeld van een waardering die wij recent hebben uitgevoerd. 


small firm premium

Welke invloed heeft de Small Firm Premium op een bedrijfswaardering?

De Small Firm Premium kan een aanzienlijke impact hebben op de bedrijfswaardering. Deze premium verhoogt de WACC, wat leidt tot een hogere disconteringsvoet bij het berekenen van de huidige waarde van toekomstige cashflows. Dit resulteert typisch in een lagere geschatte waarde van het bedrijf, omdat de hogere risico's geassocieerd met kleine ondernemingen worden weerspiegeld in de waardering. Het correct inschatten van deze premium is daarom cruciaal voor een accurate waardebepaling.


Juist daarom adviseren we ondernemers om vroeg na te denken over het bedrijf verkoopklaar maken. Door eerdergenoemde factoren al eens tegen het licht te houden, kun je goed voorbereid aan je ideale exit gaan werken. Om je een gevoel te geven van de invloed van de Small Firm Premium voeren wij als onderdeel van een bedrijfswaardering altijd een sensitiviteitsanalyse uit. Deze laat zien in welke mate de ondernemingswaarde stijgt of daalt op basis van een hogere of lagere SFP.


WACC

Hoe bereken je de Small Firm Premium?

De berekening van de Small Firm Premium vereist een zorgvuldige weging van elk van de bovengenoemde factoren. Elk aspect draagt bij aan het totale risicoprofiel van het bedrijf en moet daarom individueel worden beoordeeld. Deze beoordeling resulteert in een aangepaste WACC, die de specifieke risico's van het MKB reflecteert. De som van deze individuele risico's vormt de Small Firm Premium, die vervolgens wordt toegevoegd aan de basis-WACC om de totale kosten van kapitaal voor het bedrijf te berekenen.


Het helpt om richting een bedrijfsovername advies in te winnen, ook voor het berekenen van de SFP. Deze premie is namelijk onderdeel van een uitgebreid Excel document. Maak zelf een financiële prognose en zorg voor goede jaarcijfers. Vervolgens kan een bedrijfsovername specialist je wel helpen met de waardering.  


Hulp nodig bij de waardebepaling van jouw bedrijf?

De waardebepaling van een bedrijf, inclusief de berekening van de Small Firm Premium, kan een complex proces zijn. Het vereist niet alleen financiële expertise, maar ook een diep inzicht in de specifieke uitdagingen en kansen van jouw bedrijf. Het inschakelen van een bedrijfsovername specialist kan daarom van grote waarde zijn. Zij kunnen niet alleen helpen bij het nauwkeurig bepalen van de waarde van je bedrijf, maar ook advies geven over hoe de impact van de Small Firm Premium kan worden verminderd, waardoor je bedrijf aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers. Plan hier een afspraak voor meer informatie.

waardebepaling bedrijf

Kennis

arr multiple
door René de Jong 30 maart 2025
Wat is Annual Recurring Revenue Multiple en hoe bereken je de ARR van jouw bedrijf? We leggen het je uit in dit artikel.
drag along tag along
door René de Jong 17 maart 2025
Wat is een drag along en tag along regeling en waar moet je op letten bij het opstellen van deze regeling? Je leest het in dit artikel.
webshop verkopen
door René de Jong 4 februari 2025
Waar moet je rekening mee houden wanneer je jouw webshop gaat verkopen en hoe bepaal je de waarde van jouw webwinkel? Je leest het op deze pagina.
purchase price allocation
door René de Jong 4 februari 2025
Wat is Purchase Price Allocation en wanneer heb je een PPA nodig bij een bedrijfsovername? Je leest het in dit artikel.
leveraged finance
door René de Jong 20 januari 2025
Wat is leveraged finance, hoe werkt hefboomfinanciering en wat zijn de voordelen hiervan? We vertellen het je in dit artikel.
equity bridge
door René de Jong 20 december 2024
Wat is een equity bridge en wanneer zet je een equity bridge in bij jouw bedrijfsverkoop? In dit artikel lees je alles over de equity bridge.
investeringsmaatschappij
door René de Jong 9 december 2024
Wat is een investeringsmaatschappij en welke rol kan deze spelen bij een bedrijfsovername? We vertellen het je in dit artikel.
activa passiva transactie
door René de Jong 5 november 2024
Wat is een activa passiva transactie, wanneer gebruik je een activa passiva transactie en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Je leest het hier.
koopovereenkomst bedrijf
door René de Jong 22 oktober 2024
Wat is een koopovereenkomst bedrijf en hoe ziet een koopovereenkomst bij een bedrijfsovername eruit? Je leest het in dit artikel.
STAK
door René de Jong 23 september 2024
Wat is een STAK, waar gebruik je een stichting administratiekantoor voor en waarom zou je kiezen voor een STAK? We vertellen het je in dit artikel.
Meer posts
Share by: