Veel ondernemers zijn huiverig als ze het woord private equity (PE) horen. Er heerst al snel een beeld van snelle jongens die gefocust zijn op financieel gewin. Toch kan private equity een aantrekkelijke optie zijn als je overweegt je bedrijf te verkopen. Veel ondernemers beseffen zich onvoldoende dat er namelijk verschillende type private equity fondsen zijn. Op deze pagina gaan we daarom dieper in op de wereld van private equity. We bespreken wat private equity is, waarom ondernemers kiezen voor private equity-firma's, en hoe je je bedrijf kunt voorbereiden op zo’n verkoop. Met de juiste voorbereiding en kennis kun je namelijk - samen met een PE fonds - een zeer succesvolle bedrijfsovername realiseren. Of twee! Hoe dat zit leggen we verderop uit.
Verkopen aan private equity kan een slimme strategische keuze zijn voor ondernemers die op zoek zijn naar kapitaal, expertise en/ of middelen om hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen.
In zee gaan met private equity biedt dus zeker niet alleen financiële voordelen, maar ook de kans om te profiteren van de strategische inzichten en netwerken van ervaren investeerders.
Deze combinatie kan leiden tot verbeterde operationele prestaties, versnelde groei en uiteindelijk een hogere waardering van je bedrijf. Samengevat zien we vaak drie thema's die bij ondernemers die voor private equity kiezen:
Nu zijn punt 2 en 3 met name van toepassing voor ondernemers die nog graag vijf jaar (of meer) door willen bouwen aan hun bedrijf. Ze maken een pre-exit en verzilveren dus een deel van hun bedrijf. Vervolgens gaan ze samen met de PE partij doorbouwen richting een tweede exit.
Hoe kom je tot een slimme exit strategie?
Waar liggen kansen voor verbetering?
Het verkopen van je bedrijf aan private equity kan veel voordelen bieden, maar er zijn ook belangrijke aandachtspunten om in gedachten te houden. Hier zijn vier cruciale punten die je moet overwegen, samen met enkele aanvullende overwegingen.
De bedrijfscultuur van de private equity-partner kan een grote invloed hebben op de toekomstige werkomgeving van je bedrijf. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede culturele fit tussen jouw bedrijf en de private equity-firma. Dit helpt bij het handhaven van een positieve werkcultuur en zorgt voor een soepele overgang.
Zorg ervoor dat de langetermijnvisie van de PE-partner overeenkomt met jouw visie voor het bedrijf. Dit is cruciaal om conflicten te vermijden en een gemeenschappelijke richting te behouden. Bespreek en stem de strategische doelen en plannen af met de private equity-partner om ervoor te zorgen dat jullie beiden dezelfde einddoelen nastreven. Let dit vast in een business plan om zo toekomstige verrassingen te voorkomen.
Wil je meer tips? Lees dan ons blog met tips over de 10 onderwerpen waar ondernemers geld laten liggen bij een bedrijfsovername. Dit heeft ook alles te maken met het verkopen van je bedrijf aan private equity.
Tom Tijssen, oprichter en mede-eigenaar van PlanGo, wilde graag met een professionele partij de snellere groei in gang zetten. Tom en zijn compagnon kozen ervoor een meerderheidsbelang van hun bedrijf te verkopen aan een evergreen private equity fonds. En dat zonder ondernemerschap te verliezen. Hoe hij dat deed? Lees het complete verhaal voor alle details.
Binnen de wereld van private equity zijn er fondsen met verschillende strategieën ten aanzien van hun investeringshorizon. Twee belangrijke varianten zijn Evergreen Private Equity en Traditioneel Private Equity. Hier is een overzicht van hoe deze twee benaderingen werken en wat hun kenmerken zijn:
Evergreen fondsen hebben geen vastgestelde termijn voor het verkopen van hun investeringen. Dit betekent dat ze investeringen voor een onbeperkte tijd kunnen aanhouden. Ze kunnen hun investeringen langer aanhouden en zich focussen op langetermijngroei en waardecreatie.
In plaats van het verkopen van investeringen om rendement te realiseren, kunnen deze fondsen de opbrengsten herinvesteren in nieuwe of bestaande portfoliobedrijven. Omdat ze niet onder druk staan om te verkopen binnen een bepaalde periode, kunnen ze een meer stabiele en geduldige benadering van waardecreatie hanteren.
Een voordeel is dat er geen druk is om binnen een bepaalde tijd te verkopen. Hierdoor kunnen deze fondsen zich beter aanpassen aan economische schommelingen en marktomstandigheden. Een nadeel is dat investeerders in evergreen fondsen minder snel hun investering te gelde kunnen maken, omdat er geen vastgestelde exitstrategie is.
Deze fondsen hebben meestal een gedefinieerde looptijd waarin ze hun investeringen moeten realiseren. Dit betekent dat ze streven naar het verkopen van hun portfoliobedrijven binnen een periode van vijf tot zeven jaar.
Traditionele private equity-fondsen zijn gericht op het behalen van rendement door middel van geplande exits, zoals een verkoop aan strategische kopers, een beursgang (IPO), of een secundaire verkoop aan andere investeerders.
Deze PE partijen implementeren vaak agressieve strategieën om de waarde van hun investeringen snel te verhogen. Investeerders in deze fondsen kunnen relatief snel rendement verwachten door de geplande exits. Een nadeel is de kortetermijndruk en de noodzaak om binnen een bepaalde periode te verkopen. Dit kan leiden tot kortetermijndenken en druk om snel waarde te creëren, wat niet altijd in het belang van de langetermijnontwikkeling van het bedrijf is.
Beide modellen hebben hun eigen voordelen en nadelen, en de keuze tussen deze modellen hangt af van de specifieke behoeften en doelen van zowel de ondernemers als de investeerders.
Jouw aandelen in het bedrijf verkopen aan een compagnon of ben je benieuwd naar de overige mogelijkheden? Als
bedrijfsovername specialisten kunnen we jou adviseren met de juiste kennis, kunde en ervaring. Je kunt bij ons terecht voor iedere vorm van bedrijfsovername advies, of je nu (aandelen in) een bedrijf wilt kopen of juist verkopen. Het in de arm nemen van een bedrijfsovername adviseur, is zeker in het geval van verkoop aan een compagnon of een medewerker van harte aan te bevelen. In deze situaties kan het namelijk lastig zijn om privé gescheiden te houden van zakelijk. Wij nemen deze taak van je over. Onze experts – en natuurlijk ons netwerk – helpen jou richting de exit die voldoet aan jouw wensen. Zo draag je jouw dierbare aandelen met een goed gevoel over en behoud je de fijne relaties binnen de organisatie.
In basis verloopt een bedrijfsverkoop aan private equity volgens het volgende bedrijf verkopen stappenplan:
Toch zijn er nuances in het typen private equity waarmee je in zee wilt gaan. Hierbij wat varianten waar je aan kunt denken.
Toch moet je in het verkoopproces rekening houden met nog twee aspecten.
Private equity-partijen maken vaak gebruik van een zogenaamde "NewCo" (New Company) bij de overname van een bedrijf.
Het gebruik van een NewCo bij private equity-transacties is een effectieve manier om de financiering en eigendomsstructuur van een overname te beheren. Door een nieuwe entiteit op te richten, kan de private equity-partij risico’s beperken, financiering efficiënt structureren, en een duidelijke eigendoms- en beheersstructuur creëren. Dit draagt bij aan de succesvolle overname en waardecreatie in het doelbedrijf.
Hoe werkt dat precies? De private equity-partij richt een nieuwe juridische entiteit op, de NewCo, die als voertuig dient voor de overname. De NewCo wordt gefinancierd door een combinatie van eigen vermogen (van de private equity-partij en eventuele mede-investeerders) en schulden (meestal leningen van banken of andere kredietverstrekkers). Na de aankoop wordt jouw bedrijf - het doelbedrijf - een dochteronderneming van de NewCo. De private equity-partij en eventuele mede-investeerders worden de uiteindelijke eigenaren van het doelbedrijf via hun eigendomsbelang in de NewCo.
Voordelen van het NewCo-Principe zijn:
Een vendor loan, ook bekend als verkoperslening, is een financieringsinstrument dat vaak wordt gebruikt bij private equity-transacties. Hierbij verstrekt de verkoper van het bedrijf een lening aan de koper, waardoor een deel van de aankoopprijs niet direct hoeft te worden betaald. Dit kan aantrekkelijk zijn voor zowel de koper als de verkoper. Voor de koper vermindert het de initiële kapitaalbehoefte en kan het helpen bij het verkrijgen van aanvullende financiering van externe partijen, zoals banken. Voor de verkoper biedt een vendor loan de mogelijkheid om een hogere verkoopprijs te realiseren en het vertrouwen te tonen in de toekomstige prestaties van het bedrijf door een deel van het risico te delen met de koper.
Vendor loans zijn vaak voorzien van specifieke voorwaarden, zoals een vaste rente, aflossingsschema’s en afspraken over het terugvorderen van de lening bij bepaalde gebeurtenissen. Dit type lening kan ook helpen om de onderhandelingspositie van de verkoper te versterken en de transactie aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers. Echter, het verstrekken van een vendor loan betekent ook dat de verkoper een groter risico neemt, omdat het terugbetalingsvermogen van de koper afhangt van de toekomstige prestaties van het bedrijf. Daarom is het cruciaal voor verkopers om de financiële gezondheid en het businessplan van de koper grondig te evalueren voordat ze akkoord gaan met een vendor loan.
Wil je geen verkoop aan private equity? Onderzoek dan zeker eens de volgende opties:
© Anno1982 2024. Alle rechten voorbehouden.