Ga jij een bedrijf verkopen aan familie? Bijvoorbeeld aan een zoon, een oom of een zus? Dan ziet deze bedrijfsovername er anders uit dan een verkoop aan een externe partij. Door de emoties heen, is het belangrijk om gefocust te blijven op het einddoel: een soepele bedrijfsovername. We zetten je middels de informatie op deze pagina daarom even weer op scherp als het gaat om een bedrijfsovername binnen de familie. We bespreken de aandachtspunten voor een bedrijfsoverdracht aan familie, de toepassing van een familiestatuut en natuurlijk de BOR.
Bij een bedrijfsoverdracht je familie als opvolger op laten treden, kan om verschillende redenen voordelig zijn. Allereerst kan het voor de ondernemer prettig voelen om het bedrijf, dat met zoveel passie is opgebouwd, over te dragen aan een bekende. Doordat familieleden vaak dezelfde waarden en visie hanteren, ontstaat er een gevoel van rust: zowel tussen koper en verkoper als in de bedrijfsvoering en richting de medewerkers. De onderlinge vertrouwensband die al bestaat tussen koper en verkoper, kan er tevens voor zorgen dat de bedrijfsovername snel en soepel verloopt. Je weet beiden immers al veel van elkaar en van het bedrijf.
Ook biedt een bedrijf verkopen aan familie de mogelijkheid om familietradities of erfgoed in ere te houden. En, bij een bedrijfsoverdracht familie betrekken kan ook financiële voordelen hebben.
Denk aan het vermijden van hoge verkoopkosten die bij een verkoop aan een externe partij vaak wel voorkomen of aan de gunstige fiscale regelingen die gepaard gaan met een bedrijfsovername binnen de familie. Daarnaast kan de contractfase vaak veel soepeler verlopen.
Hoe kom je tot een slimme exit strategie?
Waar liggen kansen voor verbetering?
Met familieleden heb je vaak een speciale band. Deze kan tot de hierboven benoemde voordelen leiden, maar brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Zo laat je je sneller leiden door emotie en vertrouwen en minder snel door keiharde feiten. Heeft het familielid bijvoorbeeld wel de juiste kwaliteiten in huis om het bedrijf succesvol te kunnen leiden? Daarnaast is het verstandig om na te denken over de exit strategie en nog even goed te kijken naar de taakverdeling, inclusief verantwoordelijkheden en zeggenschap. Begin tijdig met de planning van de familiebedrijf overdracht en neem hiervoor ruim de tijd – ongeveer drie tot vijf jaar. Zo kun je overige familieleden en werknemers rustig informeren en de bedrijfsovername plannen. Een bedrijfsoverdracht aan familie in fases realiseren kan hierbij verstandig zijn. Het allerbeste is om hierbij een onpartijdige bedrijfsovernameadviseur in te schakelen, die emoties en gunfactor even aan de kant zet en kijkt naar de werkelijke behoeften en mogelijkheden.
Ga je jouw bedrijf verkopen en overweeg je een bedrijfsoverdracht aan familie? Dan is het verstandig om emotie en zaken goed gescheiden te houden, om voor alle betrokkenen de beste bedrijfsovername op te zetten.
Bedrijfsovername advies en/of begeleiding inwinnen, is in dit geval sterk aan te raden. Mocht je eens willen sparren over de mogelijkheden om jouw bedrijf te verkopen aan familie, dan kun je altijd vrijblijvend bij ons terecht.
Het verkopen van een bedrijf aan een familielid vraagt om een gestructureerd proces. Dit kan worden opgesplitst in verschillende stappen om ervoor te zorgen dat de overdracht soepel en wettelijk correct verloopt. Hier is een overzicht van de stappen die je kunt volgen:
Door dit gestructureerde stappenplan te volgen, kun je de verkoop van je bedrijf aan een familielid efficiënt en succesvol uitvoeren, terwijl je ervoor zorgt dat alle juridische en fiscale aspecten correct worden afgehandeld.
Om te voorkomen dat er zaken onbesproken of onduidelijk blijven, stel je een familiestatuut op. Hierin worden alle afspraken vastgelegd die te maken hebben met de gewenste bedrijfsvoering, ook nadat de familie bedrijfsovername heeft plaatsgevonden. Het familiestatuut helpt op die manier om beter te communiceren over zaken die zowel voor het bedrijf als voor de familie belangrijk zijn.
Onderdelen die opgenomen worden in het familiestatuut, zijn onder andere:
Wil je bij een bedrijfsoverdracht familie een kans geven én financieel voordeel creëren voor jouw opvolger? Let dan even goed op! Het familielid dat het bedrijf gaat overnemen, kan dan namelijk in aanmerking komen voor de BOR. Deze afkorting staat voor bedrijfsopvolgingsregeling en houdt in dat jouw opvolger minder belasting over de waarde van het bedrijf hoeft te betalen. Om voor de BOR in aanmerking te komen, dien je wel al minstens vijf jaar eigenaar van het bedrijf te zijn geweest en moet je aan kunnen tonen dat je dit eveneens nog vijf jaar voort wilt zetten. Een bedrijf verkopen aan familie kan dus ook financieel aantrekkelijk zijn. Lees vooral ook even ons blog over de belasting bij de verkoop van een bedrijf om ook hier niet tegen verrassingen aan te lopen.
© Anno1982 2024. Alle rechten voorbehouden.