Je kunt als ondernemer op meerdere manieren je bedrijf verkopen. Zo kun je op zoek gaan naar een externe koper, maar als je een compagnon hebt dan werkt dit vaak net iets anders. In de meeste situaties moet je - vanuit de statuten of aandeelhoudersovereenkomst - jouw bedrijf in dat geval verkopen aan je compagnon. Althans, mits hij of zij jouw aandeel ook wil overnemen én de financiële middelen hiervoor heeft. Nu kan dit een snelle en makkelijke manier zijn om een exit te maken, maar het kan ook tot veel gedoe leiden. In deze blog lees je hoe je jouw bedrijf kunt verkopen aan je compagnon(s).
Een belangrijk onderdeel van een exit strategie is het uitkiezen van de koper van jouw bedrijf. Als je opereert in een VOF of BV, dan kan dit dus heel goed jouw compagnon zijn.
"Als je uit een Besloten Vennootschap wilt stappen door jouw aandelen te verkopen, moet je vaak volgens de statuten van de BV of een aandeelhoudersovereenkomst, jouw aandelen eerst aanbieden aan de andere aandeelhouders voordat je ze aan buitenstaanders kunt verkopen."
Het voordeel van een bedrijf verkopen aan compagnon(s), is dat je het bedrijf in bekende en vertrouwde handen achterlaat. Dit maakt de deal structuur en verkooptraject een stuk eenvoudig. Want jouw compagnon is natuurlijk bekend met de organisatie, het personeel en de manier van werken. Dit zorgt ervoor dat er weinig verrassingen zullen bestaan, zowel voor de koper als voor het personeel. In vele gevallen kan het bedrijf namelijk blijven draaien, zoals dit ook gebeurde voor de verkoop, als er wordt gekozen voor aandelen van bv verkopen aan een compagnon. Ook kan het zo zijn dat de aandeelhouder gedwongen wordt om de aandelen aan overige compagnons te verkopen. Bijvoorbeeld als er sprake is van de wettelijke geschillenregeling (uittreding of uitstoting). Een bedrijfsoverdracht aan een compagnon kan dus zowel vrijwillig als gedwongen zijn.
Een nadeel van de verkoop van je bedrijf aan een compagnon is het gebrek aan marktwerking. Vaak bieden strategische kopers een hogere prijs op basis van het strategische voordeel dat ze kunnen behalen met de overname van jouw bedrijf. Wij adviseren ondernemers altijd om meerdere
non binding offers uit te markt te halen, want dit biedt vaak de mogelijkheid om de prijs verder op te drijven.
Hoe kom je tot een slimme exit strategie?
Waar liggen kansen voor verbetering?
Kenmerkend van een bedrijfsovername waarbij aandelen worden verkocht aan een compagnon, is dat er geen zoektocht naar een potentiële koper meer nodig is. Verder lijkt het proces sterk op ieder ander bedrijfsovernameproces. Om je een goed beeld te geven van de activiteiten hebben we hieronder een vereenvoudigd stappenplan uitgewerkt dat je kunt volgen.
Het is verstandig om tijdens dit gehele proces bedrijfsovername advies in te winnen om ervoor te zorgen dat alle onderhandelingen en juridische formaliteiten correct worden gevolgd en je rechten en belangen worden beschermd.
De compagnon van Timo Verhoofstad, eigenaar van Metmotion, wilde graag stoppen. Maar wat nu? Timo koos voor een pad waarin hij de aandelen van zijn compagnon overkocht. En dat zonder de goede relatie met zijn (jeugd)vriend te verstoren. Hoe dat ging? Lees zijn verhaal.
Aandelen van verkopen aan een compagnon klinkt heel eenvoudig en dat kan het ook zeker zijn. Wel is het goed om nog even de statuten te bekijken. Hierin kunnen namelijk voorwaarden en regelingen zijn opgenomen, waarmee je rekening dient te houden bij het verkopen van jouw aandelen. De meest voorkomende voorwaarden en regelingen in deze statuten, hebben betrekking op de volgende thema’s:
Als een bedrijf meerdere aandeelhouders heeft, zoals het geval is bij een bv, wordt er vaak in de statuten beschreven dat jouw aandelen niet zomaar aan iemand verkocht mogen worden. Mocht dit jouw wens zijn, dan is het dus verstandig om eerst met de compagnon(s) in gesprek te gaan hierover en te controleren wat erover beschreven staat in de statuten. Op het moment dat je beperkt wordt in het overdragen van aandelen, dan noemen we dit een blokkeringsregeling. Sta je op het punt om juist aandelen te kopen binnen een bedrijf? Dan is het ook verstandig om de regelingen over aandelenoverdracht op te vragen, zodat je weet wat je kunt verwachten bij een eventuele toekomstige verkoop van deze aandelen.
De blokkeringsregeling is in het leven geroepen om bedrijfsculturen en -processen te beschermen. Een externe partij kan immers de continuïteit van het bedrijf behoorlijk op de schop gooien. Daarom omschrijft de blokkeringsregeling, dat je verplicht bent om jouw aandelen eerst aan te bieden aan medeaandeelhouders in het bedrijf. Is er geen interesse vanuit de compagnon(s) om de aandelen over te nemen, dan mag je pas op zoek gaan naar een andere koper. In het geval van een blokkeringsregeling, is er veelal sprake van één of twee onderliggende regelingen: de aanbiedingsregeling en de goedkeuringsregeling. De aanbiedingsregeling dwingt de verkoper van de aandelen, om deze eerst aan te bieden aan de compagnon(s). Met de goedkeuringsregeling wordt bepaald dat de aandelenoverdracht eerst goedgekeurd moet worden door het huidige bestuur van het bedrijf. Wordt aan beide regelingen voldaan, dan kun je zonder problemen de blokkeringsregeling passeren en de aandelen aan een externe koper aanbieden.
Bij de verkoop van je aandelen aan een compagnon zijn de afspraken rondom de betaling een belangrijk onderdeel van de transactie. Vaak staat hierover al iets beschreven in de statuten of aandeelhoudersovereenkomst. Is dat niet het geval?
Het is belangrijk te bepalen hoe en wanneer de betaling voor de aandelen plaatsvindt. Dit kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de overeenkomst tussen de partijen en de financiële situatie van de koper.
Hier zijn enkele gebruikelijke afspraken rondom betaling bij de verkoop van aandelen:
Bij al deze betalingsafspraken is het cruciaal om duidelijke juridische documenten op te stellen die de betalingsvoorwaarden vastleggen. Dit omvat de verplichtingen van beide partijen, de betalingsvoorwaarden, eventuele rente op uitgestelde betalingen, en de gevolgen van niet-nakoming. Denk daarbij ook naar over zekerheden zoals pandrechten of borgstellingen, vooral bij gespreide betalingen, om het risico op wanbetaling te minimaliseren. Een
M&A advocaat
kan hierbij helpen.
Wil je jouw aandelen in het bedrijf aan een compagnon verkopen? Of ben je juist benieuwd naar de overige mogelijkheden? Als
bedrijfsovername specialisten kunnen we jou adviseren met de juiste kennis, kunde en ervaring. Zeker in het geval van verkoop aan een compagnon kan het lastig zijn om privé gescheiden te houden van zakelijk. Wij nemen deze taak van je over. Onze experts – en natuurlijk ons netwerk – helpen jou richting de exit die voldoet aan jouw wensen. Zo draag je jouw aandelen met een goed gevoel over en behoud je de fijne relaties met je compagnon.
Op basis van deze pagina kregen we regelmatig de vraag hoe het zit met de 'verkoop van aandelen' vanuit een Vennootschap onder Firma (VOF). We praten dan eigenlijk ook niet over de verkoop van je bedrijf aan een compagnon, maar aan een vennoot.
Het verkopen van je aandeel in een VOF verschilt aanzienlijk van de verkoop van aandelen in een Besloten Vennootschap.
Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen:
Kortom, elk van deze structuren heeft specifieke voor- en nadelen en vereist verschillende procedures voor de verkoop van je belang of aandelen. Het is cruciaal om professioneel advies in te winnen om te zorgen dat alle juridische, fiscale en operationele aspecten correct worden behandeld.
© Anno1982 2024. Alle rechten voorbehouden.