Ga je jouw SaaS bedrijf verkopen, dan is dit blog uitermate geschikt om te lezen. Want het berekenen van de bedrijfswaarde kan namelijk op verschillende manieren worden gedaan. Zo heb je waarschijnlijk al wel eens van de DCF-methode of EBITDA multiple methode gehoord. De ARR Multiple formule vormt een alternatief op deze waardebepalingen. In deze blog gaan we daarom dieper in op het berekenen van de ARR, maar ook op de voor- én nadelen van de ARR Multiple.
De ARR multiple is een methode om de waardebepaling van een bedrijf uit te werken, maar dan specifiek voor SaaS-bedrijven en andere typen abonnementsbedrijven met focus op Annual Recurring Revenue (vrij vertaald jaarlijks terugkerende omzet).
De Annual Recurring Revenue is een maatstaf die wordt ingezet bij het beoordelen van de waarde van deze bedrijven. Zeker wanneer het gaat om een startup of snelgroeiend bedrijf, waar omzetgroei prevaleert boven winst!
Toch hangt de populariteit van de ARR multiple ook sterk samen met de risk appetite van investeerders en kopers. De afgelopen jaren verschoof voor veel investeerders de focus naar winstgevendheid en zagen wij het gebruik van de ARR multiple dalen. In 2024 en 2025 lijkt dit – vooral vanuit het buitenland – weer te veranderen. De vraag naar groeibriljanten neemt weer toe, iets waar deze waarderingsmethode goed bij gedijt.
Ga je jouw bedrijf verkopen dan zien wij verschillende bandbreedtes in het gebruik van de ARR multiple. De hoogte van een ARR multiple kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals groeipotentieel, schaalbaarheid, marktpositie, en strategische waarde voor kopers of investeerders. Toch zijn er globale bandbreedtes te noemen die een indruk geven van wat ‘gemiddeld’ is binnen bepaalde situaties:
Indicatieve ARR multiple
Let op, dit zijn slechts voorbeelden en geen vaste richtlijnen. De daadwerkelijke multiple wordt sterk beïnvloed door factoren zoals:
Daarnaast zien we dat in het buitenland soms nog hogere multiples betaald worden.
Jouw bedrijf internationaal verkopen kan dus erg interessant zijn! Een ARR multiple is dus geen vast gegeven, maar een resultante van jouw bedrijfskarakteristieken, markt en timing.
Het begrip annual recurring revenue lijkt op het eerste gezicht eenduidig, maar in de praktijk hanteren kopers, investeerders en bedrijven zelf verschillende definities. Het is daarom belangrijk om vooraf duidelijk af te bakenen wat je onder recurring revenue verstaat, vooral als je praat over de ARR multiple.
In de kern gaat het bij recurring revenue om omzet die voorspelbaar, herhaalbaar en contractueel of gedragsmatig “vast” is. Maar wat valt daar precies onder?
Typische vormen van recurring revenue:
Wat meestal níet onder recurring revenue valt:
Grijs gebied
Sommige investeerders of kopers hanteren een striktere definitie en tellen alleen pure SaaS-omzet mee als "echte" recurring revenue. Anderen kijken juist breder en nemen ook SLA’s en retainers mee, zeker als die al jarenlang stabiel zijn en goed gedocumenteerd worden.
Daarom is transparantie cruciaal. We raden daarom aan om een financieel plan te maken voordat je een bedrijfsovername proces start.
Als jouw recurring revenue deels uit retainers of SLA’s bestaat, benoem dit expliciet en onderbouw het met metrics zoals retentiepercentages, gemiddelde looptijd, churn en klantgedrag.
Bij veel bedrijven start de omzetteller jaarlijks weer spreekwoordelijk op 0 euro. Bij Annual Recurring Revenue heb je daar geen last van. Dit creëert voor investeerders en kopers voorspelbaarheid, iets wat waarde oplevert. Zit je te denken aan het opstarten van een bedrijfsovername traject? Dan is het dus van groot belang om de Annual Recurring Revenue inzichtelijk te maken. Op een rijtje helpt de ARR jou bij:
De ARR Multiple biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere methoden voor bedrijfswaarderingen. Zo is de ARR Multiple eenvoudig te berekenen en te begrijpen. Je hebt enkel de ARR nodig, zonder de complexe aannames over ingewikkelde kostenstructuren of toekomstige kasstromen.
Daarnaast zijn de traditionele waarderingsmethoden minder geschikt voor snelgroeiende bedrijven die nog niet winstgevend zijn, waar de ARR wel een goed beeld heeft van de terugkerende inkomsten en de schaalbaarheid.
Startups en snelgroeiende bedrijven investeren tevens vaak sterk in groei en hebben nog geen positieve EBITDA. De ARR Multiple maakt het mogelijk om bedrijven te waarderen op basis van hun omzetpotentieel in plaats van hun huidige winst. En, niet te vergeten; de ARR Multiple wordt veel gebruikt in de SaaS-sector, waardoor het gemakkelijk is om bedrijven onderling te vergelijken.
Hoewel de ARR Multiple een handige maatstaf is, heeft het ook enkele nadelen ten opzichte van andere waarderingsmethoden. De ARR Multiple richt zich bijvoorbeeld alleen op omzet en houdt geen rekening met winstgevendheid. Dit terwijl twee bedrijven met eenzelfde ARR, maar verschillende kostenstructuren, een behoorlijk verschillende financiële gezondheid kunnen hebben. Ook kan het gebrek aan toekomstige kasstromen en risico’s ertoe leiden dat er een overschatting van de bedrijfswaarde ontstaat. Dit risico kan dan weer vermeden worden met een waarderingsmethode als de DCF-methode. De marktgevoeligheid van de Annual Recurring Revenue is daarbij in enkele gevallen ook nadelig. Een daling in de SaaS-sector kan hierdoor leiden tot een lagere ARR Multiple, zelfs als het bedrijf goed presteert.
Om de ARR te kunnen verhogen, is het voornamelijk van belang dat de terugkerende omzet wordt verhoogd. Dit kun je doen door nieuwe klanten te werven, maar ook door nieuwe markten te betreden. Kies bijvoorbeeld voor internationalisering of richt je op nieuwe klantsegmenten om het potentiële klantenbestand te kunnen vergroten. Verder kun je premium functies gaan aanbieden of aanvullende producten ontwikkelen, om zo upselling en cross-selling te stimuleren. Heb je de marktanalyse en klantwaarde goed in kaart? Dan behoort prijsoptimalisatie door onder andere verschillende prijsniveaus aan te bieden of bundels samen te stellen, ook tot de mogelijkheden. Combineer meerdere van deze strategieën om jouw ARR structureel te laten groeien en de bedrijfswaarde te verhogen.
Ben je bezig met een bedrijfsverkoop of investeringsronde? Anno1982 kan jou ondersteunen bij het opzetten van een onderbouwde bedrijfswaarde, ook op basis van de ARR multiple. Niet zelf onderhandelen? Dan kun je dit ook aan ons uitbesteden. Afhankelijk van het bedrijf, kunnen we de ARR berekenen of een andere waarderingsmethode gebruiken om jouw bedrijfswaarde vast te stellen en alle benodigde documentatie op tafel leggen voor jouw potentiële koper of investeerder. Jouw exit strategie is onze specialiteit.
© Anno1982 2024. Alle rechten voorbehouden.