Blog Layout

Jouw webshop verkopen: Wat komt er allemaal bij kijken?

René de Jong • 4 februari 2025
purchase price allocation

Heb je een succesvolle webshop en zit je te denken aan een exit strategie? Een webshop verkopen is in veel gevallen mogelijk én waardevol! In deze blog leggen we uit wanneer een webshop verkopen interessant is en waar je allemaal rekening mee moet houden bij een webshop overname.


Waarom zou je jouw webshop verkopen?

Waar het bedrijf verkopen voor fysieke organisaties de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn, worden er nog altijd veel webshops stopgezet in plaats van verkocht. Super zonde! Je krijgt dan immers niks terug voor alle investeringen die je in de webshop hebt gedaan, zoals tijd en geld.


Tegelijkertijd is een webshop overnemen voor een (startende) ondernemer die graag in de online verkoop verder wil groeien vaak makkelijker en rendabeler dan er zelf één opzetten.


Waar een webshop verkopen waarde heeft voor jou als oprichter, kun je dus ook een andere ondernemer op weg helpen. Ook is het natuurlijk ontzettend gaaf om ‘jouw’ webshop verder te zien groeien met een nieuwe eigenaar.


Kan je ieder internetbedrijf verkopen?

In theorie is het in veel gevallen mogelijk om een internetbedrijf te verkopen. Toch is het in de praktijk wat ingewikkelder en zeker niet altijd haalbaar een internetbedrijf te verkopen. Er zijn vele factoren die een webshop verkopen waardevol laten zijn óf juist niet.


Zo wordt een webshop verkopen lastig als je lopende faillissementsprocedures of conflicten over eigendomsrechten hebt. Ook contracten, licenties of regelgeving kunnen de webshop overname in de weg staan.


Daarnaast speelt de winstgevendheid (EBITDA) van de webshop natuurlijk een grote rol, samen met de mate van overdraagbaarheid. Een webshop met goede cijfers die eenvoudig over te nemen is, zal immers aantrekkelijker zijn voor een eventuele koper dan een webshop met twijfelachtige cijfers en moeilijker over te nemen software of andere belangrijke aspecten.


Wat heb je nodig om een webshop te verkopen?

Je kunt niet zomaar de eigendomsrechten overdragen en hier een financiële vergoeding voor terugkrijgen. Een webshop overname gaat verder en kun je eigenlijk kwalificeren als een bedrijfsovername. Zo heb je bedrijfsdocumenten nodig die een overzicht geven van de eigendomsbewijzen, licenties en registraties. Maar ook de juridische structuur dient hieruit duidelijk te worden. Verder zul je financiële gegevens moeten verzamelen, zodat je balansrapporten, winst- en verliesrekeningen, belastingaangiften en cashflowoverzichten kunt aantonen. Vanzelfsprekend draait het bij een webshop overnemen ook vooral om de prestaties van de webshop in kwestie. Hierbij kun je denken aan conversieratio’s, omzetcijfers en klantgegevens. Ook deze informatie dient dus goed te zijn verwerkt in een financieel plan, voordat je jouw webshop kunt verkopen.

bedrijf verkopen

Je webshop verkoopklaar maken

Een webshop verkopen is net als een bedrijf verkoopklaar maken een proces dat idealiter langdurig kan worden voorbereid. Op die manier heb je tijd om alle stappen van het proces nauwkeurig te volgen en de waarde van jouw webshop nog te verhogen voor de verkoop. Om dit te realiseren, begin je met het maken van een overdrachtsplan: Wanneer zou ik willen verkopen, wie is mijn ideale koper en wat moet er nog gedaan worden om dit te bereiken? Om de webshop vervolgens verkoopklaar te maken, focus je op een aantal punten:

  1. Administratie: Zoals we eerder al benoemden, is een correcte en complete administratie essentieel als je jouw webshop succesvol wilt verkopen. Dit houdt in dat je alle analyses, vaste kosten en baten, overdrachtsdocumenten en overige financiële rapporten moet verzamelen.
  2. Rechtsvorm: Hierbij komen twee aspecten kijken. Voor jou als verkoper is het belangrijk om te beslissen welke vorm de juridische overname dient te krijgen. Als jouw webshop een BV is, kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een aandelentransactie of een activatransactie. Iedere overname heeft eigen voor- en nadelen, waar je goed van op de hoogte moet zijn. Zeker als je kijkt naar belasting bij verkoop van je bedrijf/ webshop. Aan de andere kant zal een potentiële koper tijdig betrokken moeten worden bij de webshop overname, als het gewenst is om de rechtsvorm te wijzigen. Dit kan namelijk niet kort voor de overname worden veranderd.
  3. Bespaar en optimaliseer: Kijk goed naar de mogelijkheden om te besparen op de kosten en het kapitaal in de onderneming te optimaliseren. Hiermee zal de financiële gezondheid van de webshop verbeteren en is de kans dus groter dat jouw webshop op waarde wordt geschat door potentiële kopers.


Hoe bepaal je de waarde van jouw webshop?

Bij iedere overname is de waardebepaling van het bedrijf een goed uitgangspunt voor jouw bedrijfsverkoop – zo ook als je een internetbedrijf wilt verkopen. Bij het toekennen van een waarde aan een webshop wordt vaak gedaan door de EBITDA multiple per sector gehanteerd.


Deze factor ligt veelal tussen de 2 en de 5 en is afhankelijk van onder andere de groeipotentie, het marktaandeel en de inkomstenstabiliteit van de webshop. Toch hebben we ook ondernemers geholpen die een aanzienlijk hogere waardering hebben ontvangen voor hun webshop.


Het klantenbestand, de omzet en winstgevendheid, de marktpositie en contracten kunnen hier bijvoorbeeld invloed op hebben. De waarde van een webshop vaststellen is dus niet zo zwart-wit als je misschien zou denken. Het is dan ook aan te raden om de verkoopwaarde van de webshop te laten berekenen door een expert, die ook rekening kan houden met de trends en marktwaarde binnen de branche.


Hoe lang duurt het verkopen van een webwinkel?

Afhankelijk van de mate waarin de webshop nog klaargemaakt moet worden voor verkoop, duurt een webshop overname 3 tot 12 maanden. Hieraan kunnen natuurlijk nog wel enkele maanden of zelfs jaren vooraf gaan, om de webshop dusdanig te optimaliseren dat je alles uit jouw bedrijfsverkoop kunt halen. Ook hangt de duur van een webshop overname af van de snelheid waarmee je een geschikte koper vindt, de onderhandelingen en de technische en juridische overdracht. Een internetbedrijf verkopen doe je dus zeker niet in enkele weken en als je voor jezelf een harde deadline hebt, is het verstandig om zo snel mogelijk te starten met het verkoopklaar maken van de webshop.


Professionele ondersteuning bij het verkopen van jouw webshop

Zit jij er ook aan te denken om jouw webshop te verkopen en ben je benieuwd hoe jij ervoor staat? Bij Anno1982 denken we graag met je mee. Zo weet jij snel of jouw webshop te verkopen is, hoe lang het ongeveer zal duren om de webshop verkoopklaar te maken en welke acties je nog moet nemen om de waarde te optimaliseren. Ook voor bedrijfsovername advies, verkoopbegeleiding en het vinden van de juiste koper kun je bij ons terecht! Neem contact op voor een eerste gesprek en ontdek jouw opties.

Kennis

purchase price allocation
door René de Jong 4 februari 2025
Wat is Purchase Price Allocation en wanneer heb je een PPA nodig bij een bedrijfsovername? Je leest het in dit artikel.
leveraged finance
door René de Jong 20 januari 2025
Wat is leveraged finance, hoe werkt hefboomfinanciering en wat zijn de voordelen hiervan? We vertellen het je in dit artikel.
equity bridge
door René de Jong 20 december 2024
Wat is een equity bridge en wanneer zet je een equity bridge in bij jouw bedrijfsverkoop? In dit artikel lees je alles over de equity bridge.
investeringsmaatschappij
door René de Jong 9 december 2024
Wat is een investeringsmaatschappij en welke rol kan deze spelen bij een bedrijfsovername? We vertellen het je in dit artikel.
activa passiva transactie
door René de Jong 5 november 2024
Wat is een activa passiva transactie, wanneer gebruik je een activa passiva transactie en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Je leest het hier.
koopovereenkomst bedrijf
door René de Jong 22 oktober 2024
Wat is een koopovereenkomst bedrijf en hoe ziet een koopovereenkomst bij een bedrijfsovername eruit? Je leest het in dit artikel.
STAK
door René de Jong 23 september 2024
Wat is een STAK, waar gebruik je een stichting administratiekantoor voor en waarom zou je kiezen voor een STAK? We vertellen het je in dit artikel.
bedrijven makelaar
door René de Jong 28 augustus 2024
Hoe verkoop je jouw bedrijf met een bedrijven makelaar en wat zijn de voordelen van het inschakelen van een bedrijf verkopen makelaar? Je leest het in dit artikel.
overname eenmanszaak
door René de Jong 18 augustus 2024
Waar moet je opletten bij de overname van een eenmanszaak en wat is de rol van de kvk bij overname van een eenmanszaak? In dit artikel lees je er alles over!
minderheidsbelang
door René de Jong 4 augustus 2024
Wat is een minderheidsbelang, hoe waardeer je een minderheidsbelang en wat is de impact van een minderheidsbelang op een onderneming? Je leest het hier.
Meer posts
Share by: