Blog Layout

De potentiële verkooproutes om jouw bedrijf te verkopen

René de Jong • 30 mei 2024
verkooproutes bedrijf verkopen

Je bedrijf verkopen kan op heel veel verschillende manieren. In deze blog bespreken we de verschillende verkooproutes die beschikbaar zijn voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen, van volledige verkoop en pre-exit tot management buyout en leveraged buyout. We duiken ook in de voordelen van een equity rollover en hoe je de bank als hefboom kunt inzetten bij een leveraged bedrijfsverkoop. Laten we deze mogelijkheden verkennen, zodat je een geïnformeerde beslissing kunt nemen die het beste aansluit bij jouw doelen en ambities.


Wat is het doel van de bedrijfsverkoop?

Bij het overwegen van een bedrijfsverkoop is het essentieel om stil te staan bij de achterliggende motivatie. Zet je jouw bedrijf te koop wegens pensioen om zo te genieten van de vruchten van je harde werk? Zoek je naar een strategische partner om nieuwe markten te betreden of innovatieve kennis binnen te halen? Of wil je wat financiële middelen veiligstellen en tegelijkertijd betrokken blijven bij de groei van het bedrijf?


De redenen voor een bedrijfsverkoop kunnen divers zijn. Het is goed om te beseffen dat bij de verschillende opties ook andere routes passen.


Voordat je begint met de verkoop van je bedrijf, is het wat ons betreft essentieel om eerst na te denken over jouw ideale exit strategie. Wat zijn je persoonlijke en financiële doelen? Wil je direct alle betrokkenheid loslaten of juist een deel van je aandelen behouden en blijven profiteren van de toekomstige groei? Het bepalen van jouw exit strategie helpt om een duidelijke richting te geven aan het verkoopproces en zorgt ervoor dat je keuzes maakt die in lijn zijn met jouw lange termijn doelen.


Populaire routes van een bedrijfsverkoop

Het mag duidelijk zijn: een bedrijfsverkoop kan via verschillende routes verlopen, afhankelijk van de doelstellingen van de eigenaar en de specifieke omstandigheden van het bedrijf. Hier zijn enkele van de meest voorkomende verkooproutes:


Volledige verkoop (100% verkoop)

Hierbij verkoopt de eigenaar het volledige bedrijf aan een andere partij. Dit kan een strategische koper zijn (bijvoorbeeld een concurrent of een bedrijf dat synergiën ziet) of een financiële koper (zoals een private equity firma). Deze route wordt vooral gekozen in situaties wanneer een eigenaar wil stoppen, want het betekent dat je in dit scenario vaak de controle verliest. Wel moet je - zeker als je nog actief werkzaam bent in het bedrijf - rekening houden met een earn out. Op die manier geef je een koper comfort dat na de verkoop een gedegen overdracht plaats vindt.


Pre-exit

Een pre-exit houdt in dat de eigenaar een deel van zijn aandelen verkoopt, vaak aan een private equity partij, terwijl hij of zij nog een belang behoudt. Dit stelt de eigenaar in staat om kapitaal vrij te maken en tegelijkertijd te profiteren van een toekomstige tweede verkoop wanneer de waarde van het bedrijf verder is gestegen. Met de introductie van een NewCo en een bankfinanciering kan dit erg lucratief zijn. Verder op in dit blog komen we nog terug op de hefboomwerking van een bankfinanciering.

Management Buy out (MBO)

Bij een management buy out wordt het bedrijf gekocht door het bestaande (management)team. Dit kan aantrekkelijk zijn omdat het management al bekend is met het bedrijf en de bedrijfsvoering, wat de overgang soepel kan laten verlopen. Financiering voor een MBO kan komen van externe financiers, zoals banken of private equity firma’s. In dit soort situaties zien we overigens de vendor loan ook als een populaire vorm om de financiering rond te krijgen.


Management Buyin (MBI)

In dit scenario wordt het bedrijf gekocht door een extern managementteam dat het bedrijf overneemt. Dit kan voordelig zijn als het huidige management niet in staat of bereid is om het bedrijf over te nemen, of als een nieuwe visie en strategie nodig zijn voor groei. Daarnaast biedt een management buyin de mogelijkheid om een ondernemer van buiten je bedrijf aan te trekken. Het heeft daarbij veel waarde als deze ondernemer een track record heeft dat voor een groeiversnelling kan zorgen.


Strategische overname

Een strategische overname houdt in dat een koper, zoals een concurrent of een bedrijf in een gerelateerde sector, het bedrijf overneemt. Deze koper is vaak bereid om een premie te betalen voor de synergiën die zij verwachten te realiseren. Wanneer een strategische overname namelijk bijdraagt aan de eigen doelen, wordt het bedrijf vaak direct meer waard voor de koper. Dit onderbouwt ook de reden waarom dit type koper een hogere koopprijs aanhoudt.


Familieoverdracht

Bij familiebedrijven kan de verkoop plaatsvinden binnen de familie. Dit kan het overdragen van eigendom en management aan de volgende generatie omvatten. Deze route vereist zorgvuldige planning om problemen zoals erfrecht en opvolging te managen.



bedrijf verkopen advies afspraak

Alternatieve route: doorrollen (equity rollover)


De equity rollover houdt in dat de verkoper na de verkoop van zijn bedrijf een deel van de opbrengst herinvesteert in het overnemende bedrijf, doorgaans in de vorm van aandelen. Hier is hoe het proces meestal werkt.


Het doel van de rollover equity is om de verkoper te laten profiteren van de toekomstige groei en waardevermeerdering van het overnemende bedrijf.


Bij een succesvolle groei van het overnemende bedrijf, kunnen de aandelen in waarde stijgen, waardoor de verkoper een tweede keer financieel kan profiteren bij een toekomstige verkoop of exit. Nu heeft dit scenario dus veel weg van een pre-exit. Het verschil is dat na de bedrijfsovername in een bovenliggende entiteit geparticipeerd wordt en niet langer uitsluitend in je 'vorige' bedrijf.


Voordelen van een Equity Rollover zijn kapitaalbehoud, betrokkenheid en eventuele belastingvoordelen. Nadelen van een Equity Rollover is dat de verkoper blijft blootgesteld aan het bedrijfsrisico, wat kan leiden tot verlies van het herbelegde kapitaal als het overnemende bedrijf faalt. Het is daarom belangrijk om altijd een Due Diligence onderzoek te doen naar het bedrijf waar je op dat moment in gaat participeren. Verder heb je als verkoper mogelijk minder controle en invloed in het grotere overnemende bedrijf vergeleken met zijn oorspronkelijke onderneming. Een equity rollover kan dus een aantrekkelijke optie zijn voor ondernemers die nog steeds willen profiteren van de toekomstige groei van hun bedrijf, zelfs na de verkoop.

Wil ik mijn écht bedrijf verkopen? Of toch liever de cashcow route?

Wil je graag een deel van je bedrijf verkopen, maar toch een aandeel houden in je bedrijf? In dat geval kun je ervoor kiezen om een directieteam aan te stellen en zelf een stap terug te doen. Om toch 'geld van tafel' te kunnen halen is een leveraged buyout (LBO) een potentieel scenario.


Een leveraged buyout is een bedrijfsverkoop waarbij een aanzienlijke hoeveelheid geleend geld wordt gebruikt om een bedrijf over te nemen, waarbij de activa van het bedrijf zelf vaak als onderpand voor de lening worden gebruikt.


Een leveraged buyout is een veelgebruikte strategie, vooral door private equity firma's, om bedrijven over te nemen. Een groot deel van de financiering voor de overname komt van geleend geld. Dit kan variëren van 50% tot 90% van de aankoopprijs. Let wel op: een hoge lening heeft direct impact op de financiële situatie van jouw bedrijf (en de continuïteit ervan).


De financiering komt daarbij meestal van verschillende bronnen, zoals commerciële banken, institutionele beleggers, en soms de verkoper zelf (vendor loan). Naast de lening, zal de koper een deel eigen vermogen inbrengen. Dit eigen vermogen komt vaak van de private equity firma zelf en kan worden aangevuld met kapitaal van andere investeerders. De kasstromen van het bedrijf worden vervolgens gebruikt om de schuld af te lossen.


De bekendste route: volledige bedrijfsverkoop

Hopelijk heeft dit blog je inspiratie gegeven om een gefundeerde keuze te maken. Ga je voor de bekendste route, namelijk een volledige verkoop? Of hebben de andere scenario's je aan het denken gezet? Voor vragen over de volledige verkoop of andere verkoopscenario's staan wij klaar om je te helpen. Ons team van bedrijfsovername specialisten kan je begeleiden bij het kiezen van de juiste strategie die past bij jouw doelen en omstandigheden. Laten we samen de beste weg uitstippelen voor jouw bedrijfsverkoop.

Kennis

arr multiple
door René de Jong 30 maart 2025
Wat is Annual Recurring Revenue Multiple en hoe bereken je de ARR van jouw bedrijf? We leggen het je uit in dit artikel.
drag along tag along
door René de Jong 17 maart 2025
Wat is een drag along en tag along regeling en waar moet je op letten bij het opstellen van deze regeling? Je leest het in dit artikel.
webshop verkopen
door René de Jong 4 februari 2025
Waar moet je rekening mee houden wanneer je jouw webshop gaat verkopen en hoe bepaal je de waarde van jouw webwinkel? Je leest het op deze pagina.
purchase price allocation
door René de Jong 4 februari 2025
Wat is Purchase Price Allocation en wanneer heb je een PPA nodig bij een bedrijfsovername? Je leest het in dit artikel.
leveraged finance
door René de Jong 20 januari 2025
Wat is leveraged finance, hoe werkt hefboomfinanciering en wat zijn de voordelen hiervan? We vertellen het je in dit artikel.
equity bridge
door René de Jong 20 december 2024
Wat is een equity bridge en wanneer zet je een equity bridge in bij jouw bedrijfsverkoop? In dit artikel lees je alles over de equity bridge.
investeringsmaatschappij
door René de Jong 9 december 2024
Wat is een investeringsmaatschappij en welke rol kan deze spelen bij een bedrijfsovername? We vertellen het je in dit artikel.
activa passiva transactie
door René de Jong 5 november 2024
Wat is een activa passiva transactie, wanneer gebruik je een activa passiva transactie en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Je leest het hier.
koopovereenkomst bedrijf
door René de Jong 22 oktober 2024
Wat is een koopovereenkomst bedrijf en hoe ziet een koopovereenkomst bij een bedrijfsovername eruit? Je leest het in dit artikel.
STAK
door René de Jong 23 september 2024
Wat is een STAK, waar gebruik je een stichting administratiekantoor voor en waarom zou je kiezen voor een STAK? We vertellen het je in dit artikel.
Meer posts
Share by: