Een bedrijf met schuld verkopen klinkt als een onmogelijk proces. Toch bestaan er mogelijkheden om een bedrijf te verkopen met schulden, want het ligt vaak ook aan de achterliggende reden. Een schuld kan goed uitlegbaar zijn en hoeft namelijk niet altijd een enorme financiële tekortkoming te zijn. Een bedrijf met schulden kan ook op andere vlakken ‘tekortkomen’. We kijken daarom even goed naar de verschillende typen schulden die een bedrijf kan hebben en de motieven om toch een verkooptraject te starten voor een bedrijf met schulden.
Ondanks dat veel ondernemers zich bezwaard voelen bij het idee om een bv met schulden te verkopen, is het de normaalste zaak van de wereld. Bijna ieder bedrijf heeft namelijk wel een bepaald type schuld en vaak schrikt dit kopers dan ook niet direct af.
Wel is het belangrijk om duidelijk te communiceren over de schulden, zodat een potentiële koper inzicht krijgt in de risico’s.
Een bedrijfsovername specialist of juridisch adviseur aan laten haken is daarom verstandig en voorkomt problemen achteraf – zowel voor de koper als de verkoper.
Een specifieke schuld zegt niet direct iets over bedrijfsaspecten die voor potentiële kopers van onschatbare waarde zijn. Zo zien wij bij een start up of het verkopen van een SaaS bedrijf dat er regelmatig schulden zijn. Dit hoeft echter niets te zeggen over het potentieel voor een koper.
Veel repeterende omzet, een bepaald marktaandeel, over te nemen klandizie of de goodwill, kan voor een koper bijvoorbeeld meer waard zijn dan de schuld waar het bedrijf mee kampt.
Een bedrijf verkopen met schulden, is dus zeker niet iets waar jij je bezwaard over hoeft te voelen. Om strategische redenen kan jouw bedrijf met schulden verkopen juist de perfecte kans zijn voor een concurrent of een grote speler in de markt, om te groeien of nieuwe kansen te benutten. Maar ook als bedrijven ondanks hun vreemd vermogen winstgevend zijn, kan dit kopers aantrekken. Een bedrijf met schuld verkopen hoeft overigens niet altijd aan een externe partij; wellicht is een management buy-out ook nog wel een optie! Deze mogelijkheid - waarbij jouw bedrijf verkopen aan je personeel centraal staat - wordt regelmatig benut wanneer een bv met schulden verkopen de wens is.
Een bedrijf met schulden verkopen heeft natuurlijk altijd impact op de bedrijfsovername. Zeker als de schuld eigenlijk niet bij je strategie past en komt door negatieve marktomstandigheden. In dat geval kan de waarde van het bedrijf dalen bij hogere schulden en kunnen hoge schulden potentiële kopers afschrikken. Dit maakt het minder makkelijk om te onderhandelen en leidt vaak tot een strengere Due Diligence en een uitgebreidere financiële analyse.
Daarnaast kan de aanwezigheid van schulden invloed hebben op de financieringsmogelijkheden voor de koper, aangezien schuldeisers extra zekerheid kunnen eisen of hogere rentevoeten kunnen hanteren.
Soms kunnen bestaande schuldeisers voorwaarden stellen aan de verkoop, zoals het direct aflossen van leningen bij overdracht. Dit zal absoluut meewegen in de keuze die de koper moet maken en de onderhandelingen die gevoerd zullen worden. Aan de andere kant zijn er veel kopers die een bankfinanciering willen aantrekken. Aandelen van het bedrijf verkopen wordt dan lastiger voor dergelijke partijen. Denk daarom vooraf goed na welk type koper het beste past bij jouw situatie.
Om tot een verkoopprijs te komen die voor de koper aanvoelt als een veilig bod, zal er tevens gekeken worden naar de intrinsieke waarde van het bedrijf, om een beter beeld van de eventuele investering te krijgen. We hebben hier een aparte blog over geschreven: Intrinsieke waarde berekenen: zo doe je dat! Hierin lees je welke aspecten er allemaal meewegen bij het vaststellen van de intrinsieke waarde.
Ieder bedrijf heeft nog wel ergens een schuld openstaan. Belangrijker voor de verkoop van een bedrijf met schulden, is wat de aard van de schuld is en hoe hoog deze is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het bedrijf nog schulden heeft lopen met betrekking tot een banklening, maar kan het ook zijn dat er nog schulden bestaan tegenover crediteuren. Denk aan leveranciers, maar zeker ook aan de Belastingdienst. De koper zal voornamelijk kijken naar de wettelijk verplichte over te nemen schulden, zoals arbeids- en sociaalrechtelijke verplichtingen met betrekking tot het personeel. Als verkoper van een bedrijf met schulden, ben je verplicht om het type schuld kenbaar te maken aan de koper en hier transparant over te communiceren.
Het verkooptraject van een bedrijf met schulden begint met een grondige financiële analyse en een waardebepaling, waarbij schulden direct worden ingecalculeerd. Daarna volgt het opstellen van een informatiememorandum met alle relevante financiële details. Een strenge Due Diligence zal worden uitgevoerd, om zeker te stellen dat er geen ongewenste verrassingen uit de bedrijfsovername voortkomen. Ook tijdens de onderhandelingen wordt het thema ‘schulden’ aangehaald en wordt de schuldovername specifiek besproken. Vaak komt dit terug in een Cash & Debt free overzicht. Om een bedrijf met schulden te kunnen verkopen, dient de schuldeiser in te stemmen met de overname. Staat dit allemaal helder op papier, dan kunnen juridische documenten worden opgesteld en ondertekend, zodat de overdracht van eigendom en verplichtingen plaats kan vinden.
Weet jij niet hoe je jouw bedrijf met schulden het beste kunt verkopen en hoe je alsnog alles uit de bedrijfsovername kunt halen? Schakel dan een adviseur in die je kan voorzien van het nodige bedrijfsovername advies. Deze M&A adviseur kan jou als specialist bijstaan in het inschatten van de bedrijfswaarde, het zoeken van geschikte potentiële kopers en het voeren van onderhandelingen. Tevens kan het netwerk van een bedrijfsovernameadviseur erg handig zijn, als je direct andere experts (zoals een juridisch adviseur) in de arm wilt nemen. Neem gerust contact met ons op, om toch nog de uiterste waarde uit jouw bedrijf met schulden te halen.
© Anno1982 2024. Alle rechten voorbehouden.