Als jouw bedrijf een flinke winst heeft gemaakt, dan kun je besluiten om deze winst om te zetten naar een financiële deelname voor werknemers. Uiteraard laten de meeste werknemers deze winstdeling niet aan zich voorbij gaan. Maar er komen behoorlijk wat regels en gevolgen kijken bij winstdeling. Net als aan iedere keuze die je maakt binnen de groeistrategie van je bedrijf, zitten er ook aan de winstdeling voordelen en nadelen. In deze blog leggen we de belangrijkste voor- en nadelen van winstdeling aan je voor, maar kijken we ook naar eventuele belastingen en berekeningen die het met zich meebrengt.
We spreken van een winstdeling op het moment dat de winst, of een gedeelte van de winst, die het bedrijf gedraaid heeft wordt verdeeld over de werknemers. Een woord dat hiervoor ook wel eens gebruikt wordt is werknemersparticipatie. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor eenzelfde bedrag voor iedere werknemer, maar er kan ook gewerkt worden met een verdeelsleutel die ervoor zorgt dat het te ontvangen percentage van de winst niet voor iedereen hetzelfde is. Het daadwerkelijke bedrag om te verdelen onder de werknemers hangt af van de winst zelf. Hoe groter deze winst is, des te leuker zal ook het bedrag zijn dat de werknemers kunnen verwachten. Voor jou als ondernemer is het echter wel goed om te weten waar je aan begint. En precies daarom hebben wij de belangrijkste voordelen en nadelen van de winstdeling in kaart gebracht.
Bij de winstdeling zijn meerdere partijen betrokken; jouw bedrijf en de werknemers die dit bedrijf voor jou draaiende houden. Voor de werknemers is er één overduidelijk voordeel te benoemen. Zij genereren namelijk extra inkomsten, voortkomend uit de winstdeling. Jouw bedrijf daarentegen geniet van meerdere voordelen. Allereerst zal het de onderneming in een goed blaadje zetten bij potentieel personeel, wat het aantrekken van nieuwe werknemers een stuk makkelijker zal maken. Maar ook om de huidige werknemers een diepere connectie met het bedrijf te laten aangaan is het een goede strategie.
"Daarnaast stimuleert winstdeling onder werknemers hen om te knokken voor een optimaal resultaat, omdat de winstdeling als beloning kan worden ingezet."
Verder zal de winstdeling het risico op te hoge loonkosten verlagen wanneer de onderneming in een minder goede fase verkeerd. Heeft jouw bedrijf namelijk geen winst gedraaid, dan wordt de winstdeling ook niet uitgekeerd. Tot slot kan winstdeling voor werknemers ook een manier zijn om de loonkosten lager te houden. Zeker bij startups die afhankelijk zijn van een bedrijfsfinanciering is dit een manier om ook een stukje van het risico bij werknemers te leggen. Geen winst betekent minder salariskosten. Meer winst betekent dat iedereen profiteert.
Klinkt allemaal goed toch? Maar helaas zitten er, net als aan iedere bedrijfskeuze, ook nadelen aan de winstdeling. De eerste is met name gericht op onzekerheid voor de werknemers. Zij zijn namelijk afhankelijk van het succes van het bedrijf. Is er geen winst gemaakt, dan zullen zij ook geen percentage van de winst ontvangen. Ook de variabiliteit van de winstdeling kan voor onzekerheid gaan zorgen, gezien er niet duidelijk is wat voor bedrag zij kunnen verwachten. Dit levert voor jouw bedrijf ook nadelen op. Niet enkel omdat de werknemers gefrustreerd kunnen raken bij het uitblijven van winstdeling voor werknemers, maar ook omdat zij zich meer zullen focussen op de korte termijn resultaten dan op de doelen voor langere termijn. Draait jouw bedrijf juist al een aantal jaren achter elkaar winst die tot winstdelingen heeft geleid, dan wordt dit door de wet als structureel terugkomende beloning gezien en bent u verplicht om de winstdeling op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Voor jou als bedrijf dus erg lastig, omdat je de winstdeling dan niet meer kunt weigeren in mindere tijden. Denk als bedrijf dus goed na over deze nadelen van de winstdeling en weeg ze goed af tegen de voordelen.
Winstdeling en belasting; een combinatie waar je zeker van op de hoogte wilt zijn. De belastingdienst kijkt namelijk op een andere manier naar de winstdeling dan jij als bedrijf. Keer jij winstdeling uit aan jouw werknemers, dan wordt dit genoteerd als loon. Net als bij het normale loon moet je hier dus premies over betalen. Ook voor de werknemers wordt de winstdeling als loon beschouwd. Zij zullen loonbelasting moeten betalen over de uiteindelijke waarde van het bedrag. Er moet dus door beide partijen belasting worden betaald over de winstdeling. Wel mag je als bedrijf de totaal uitgekeerde winstdeling van de fiscale winst aftrekken.
Om te achterhalen wat de winstdeling voor werknemers gaat zijn, moet je met een aantal factoren rekening houden. De belangrijkste is de winst die daadwerkelijk gemaakt is. Welk bedrag is er om te verdelen? Vervolgens moet je na gaan denken over het systeem achter de winstdeling. Krijgt iedere werknemer hetzelfde percentage uitgekeerd of is dit resultaat- of functieafhankelijk? Ook moet je besluiten welk percentage iedere werknemer dan gaat ontvangen. De winstdeling hangt dus voornamelijk af van de winst zelf en het percentage dat jij besluit uit te keren aan werknemers. Weet je niet goed wat een geschikte manier is om jouw winstdeling te berekenen, neem dan even contact met ons op zodat onze experts met je mee kunnen kijken.
Naast winstdeling zijn er ook nog andere methoden om jouw werknemers mee te laten delen in de winst. Wanneer er sprake is van aandelen kun je bijvoorbeeld denken aan stock appreciation rights, maar je kunt jouw werknemers ook eerst opties voorleggen. Bij twijfel over de beste manier om jouw werknemers mee te laten delen in de winst geven we natuurlijk ook graag advies.
© Anno1982 2024. Alle rechten voorbehouden.