Blog Layout

Wat is een management buyin?

René de Jong • 25 augustus 2022
management buyin

De term verklapt het al enigszins, maar bij een management buyin (MBI) is er sprake van een externe partij. Deze situatie doet zich voornamelijk voor wanneer er behoefte is aan een overname op het gebied van intern management of wanneer specifieke kennis ontbreekt binnen het management ontbreekt. Het kan daarbij overigens om één manager of een volledig managementteam gaan. In alle gevallen zijn deze personen tot dusver nog niet bekend bij het bedrijf. Anders spreken we namelijk van een interne Management Buy Out. Bij een MBI zullen managers of ondernemers van buitenaf het huidige, interne management (deels) gaan vervangen of aanvullen. Dit kan bijvoorbeeld door alle aandelen over te kopen van de huidige eigenaar/eigenaren of door te starten met een minderheidsbelang en dit later uit te breiden. Het gaat echter wel over een overgang waar veel van afhangt dus! Om ervoor te zorgen dat jij bekend bent met de belangrijkste feitjes betreft een management buyin, vertellen we er in deze blog wat meer over.


Wat is de betekenis van MBI kandidaat?

Een management buy in heeft veel invloed op het bedrijf. Het gaat vaak om een oud ondernemer of ZZP’er die bekend is met jouw branche en direct een meerwaarde kan gaan leveren. Eigenlijk werf je een nieuw personeelslid dat hoog in de boom beslissingen mag nemen. Je wilt dan ook zeker weten dat deze potentiële MBI kandidaat geschikt en gewenst is; het is toch de beoogde bedrijfsopvolger. Dit kan dus één manager zijn (bijvoorbeeld een directeur of een ondernemer van buitenaf) waarmee een bedrijfsovername wordt gerealiseerd of een managementteam bestaande uit meerdere personen die de bedrijfsbesturing over zal nemen. De hoeveelheid personen kan afhangen van de grootte van het bedrijf, het huidige managementteam en de wensen van de huidige bedrijfseigenaar. Denk als bedrijf zijnde vooraf dus goed na over de eisen waar een geschikte MBI kandidaat aan moet voldoen. Wat heeft je bedrijf nodig en wie kan dit bewerkstelligen? Dat is de vraag die daarbij centraal staat.  


Hoe werkt een MBI (management buyin)?

Je ‘bedrijf verkopen’ middels een management buy in kan op verschillende manieren. Vaak zijn er aandelen in het spel. Deze aandelen kunnen door de MBI kandidaat, oftewel de koper, in één keer worden gekocht, maar er kan bij een management buyin ook gekozen worden voor een methode waarbij de aandelen stapsgewijs worden overgenomen door de nieuwe bedrijfseigenaar. Dit betekent niet alleen dat de financiële bijdrage over de tijd verspreid kan worden, maar ook dat het huidige management(team) niet per direct in het geheel hoeft op te stappen. Daardoor zorgt een stapsgewijze aankoop voor een zachtere overname. Dit kan zowel voor het nieuwe management als voor het bedrijf en haar medewerkers een fijne methode zijn.


Om zeker te weten dat de koper op financieel vlak geen onverwachte tegenslagen krijgt vindt er (bijna) altijd een Due Diligence onderzoek plaats alvorens de handtekeningen worden gezet.


"Onze tip: doe zelf ook onderzoek naar de management buy in kandidaat. Zeker als het over één persoon gaat."


We zien dan namelijk nog wel eens dat deze persoon niet direct de volledige koopprijs kan betalen. Een Vendor Loan biedt dan een uitkomst, maar je wilt wel zeker weten dat de MBI kandidaat aan zijn verplichtingen kan voldoen. Maar dat is niet het enige waar je op moet letten…


Waar moet je op letten bij een management buy in?

Het mag duidelijk zijn, zo’n management buyin is geen kinderspel. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten om deze overname zo soepel mogelijk te laten verlopen? Allereerst is het dus zaak om een MBI kandidaat te vinden die precies past bij de wensen en behoeften van jouw bedrijf. Niet alleen de normen en waarden komen hierbij kijken, maar ook de financiële middelen die een koper met zich mee kan brengen. Dit kunnen natuurlijk ook investeerders zijn die financiële ondersteuning willen bieden. Daarnaast is het belangrijk dat de MBI kandidaat de benodigde kennis in huis heeft om het bedrijf in de toekomst in goede banen te kunnen blijven leiden en te kunnen ontwikkelen. Naast de juiste MBI kandidaat zijn er nog een aantal vragen om vooraf rekening mee te houden bij een management buy in. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wat doen we als na een bepaalde periode de samenwerking geen succes blijkt te zijn?
  • Hoe beperken we de afhankelijkheid van deze persoon bij onverwachte gebeurtenissen?
  • Wat dient mijn eigen inbreng als (voormalig) bedrijfseigenaar nog te zijn?
  • Wat is een eerlijke verkoopprijs en hoe kom ik tot deze prijs?
  • Wat gebeurt er als de financiering niet rond te krijgen is?


"Wat doen we als na een bepaalde periode de samenwerking geen succes blijkt te zijn?"


Ons laatste advies bij een MBI

Denk niet te licht na over een MBI traject. Zorg ervoor dat je alle benodigde voorbereidingen getroffen hebt. Maak een vacature-omschrijving en schakel eventueel een bureau in dat je kan helpen met het vinden van de juiste kandidaat. Er zijn bedrijfsovername adviseurs die hierin gespecialiseerd zijn. Zorg vervolgens voor een zorgvuldig selectieproces waarin je, net als bij een sollicitatie, alle vragen stelt en naar behoren beantwoord krijgt. Zorg vervolgens voor een goede afwikkeling van het due diligence onderzoek én de contracten. Het is in die fase verstandig om een extra hulplijn in te schakelen. Deze hulplijn kan een adviserende en/of begeleidend uitvoerende rol op zich nemen.


Heb je nog vragen over een management buy in of kun je wel zo’n hulplijntje gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij mogen ons experts noemen op het gebied van bedrijfsovernames in de breedste zin van het woord en deze kennis delen wij graag. Samen zorgen we ervoor dat er een helder beeld ontstaat van alle ins & outs betreft de management buy in en het vinden van een goede MBI kandidaat. 

Kennis

arr multiple
door René de Jong 30 maart 2025
Wat is Annual Recurring Revenue Multiple en hoe bereken je de ARR van jouw bedrijf? We leggen het je uit in dit artikel.
drag along tag along
door René de Jong 17 maart 2025
Wat is een drag along en tag along regeling en waar moet je op letten bij het opstellen van deze regeling? Je leest het in dit artikel.
webshop verkopen
door René de Jong 4 februari 2025
Waar moet je rekening mee houden wanneer je jouw webshop gaat verkopen en hoe bepaal je de waarde van jouw webwinkel? Je leest het op deze pagina.
purchase price allocation
door René de Jong 4 februari 2025
Wat is Purchase Price Allocation en wanneer heb je een PPA nodig bij een bedrijfsovername? Je leest het in dit artikel.
leveraged finance
door René de Jong 20 januari 2025
Wat is leveraged finance, hoe werkt hefboomfinanciering en wat zijn de voordelen hiervan? We vertellen het je in dit artikel.
equity bridge
door René de Jong 20 december 2024
Wat is een equity bridge en wanneer zet je een equity bridge in bij jouw bedrijfsverkoop? In dit artikel lees je alles over de equity bridge.
investeringsmaatschappij
door René de Jong 9 december 2024
Wat is een investeringsmaatschappij en welke rol kan deze spelen bij een bedrijfsovername? We vertellen het je in dit artikel.
activa passiva transactie
door René de Jong 5 november 2024
Wat is een activa passiva transactie, wanneer gebruik je een activa passiva transactie en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Je leest het hier.
koopovereenkomst bedrijf
door René de Jong 22 oktober 2024
Wat is een koopovereenkomst bedrijf en hoe ziet een koopovereenkomst bij een bedrijfsovername eruit? Je leest het in dit artikel.
STAK
door René de Jong 23 september 2024
Wat is een STAK, waar gebruik je een stichting administratiekantoor voor en waarom zou je kiezen voor een STAK? We vertellen het je in dit artikel.
Meer posts
Share by: