Blog Layout

Corporate finance: Wat is het en wat is het doel?

René de Jong • 3 juli 2023
corporate finance

Voor veel ondernemers vertegenwoordigd geld/ kapitaal de zuurstof om het bedrijf te kunnen laten groeien. Als ondernemer zal de term corporate finance je hopelijk niet onbekend voorkomen. Misschien ben je zelf actief bezig met corporate finance of is het een onderwerp dat je aandacht trekt. Specifieke kennis over corporate finance is echter schaars. Je bent dus zeker in het voordeel als je de ins en outs rondom corporate finance kent! We vertellen je in deze blog daarom meer over de begrippen en processen die gelinkt zijn aan corporate finance.


Wat is corporate finance?

Corporate finance is een ontzettend breed begrip.


"Het omvat namelijk alles dat te maken heeft met de financiën van een bedrijf. Dit kan de financiering voor een bepaald project zijn of het aantrekken van een (externe) bedrijfsfinanciering in de vorm van een investering. Bij corporate finance draait het dus om financiële beslissingen die invloed hebben op de korte of lange termijn van de bedrijfsvoering."


Als een bedrijf snel wil groeien kan er bijvoorbeeld corporate finance voor een korte termijn doelstelling worden ingezet, terwijl er bij een lange termijn corporate finance beslissing gedacht kan worden aan het verkopen van het bedrijf. De betekenis van corporate finance kort maar krachtig specificeren is daardoor erg lastig. Corporate finance heeft vele zijtakken die voor ieder bedrijf een andere betekenis kunnen hebben. Of het nu gaat om een bedrijfsovername, een financieel plan om groei te realiseren of activiteiten met betrekking tot aandeelhouders. Corporate finance kan dan ook bij ieder bedrijf voorkomen.


Wat is het doel van corporate finance?

Zoals altijd als het gaat om financiën, gaat het ook bij corporate finance om het verhogen van de waarde en het borgen van de bedrijfscontinuïteit. Door dit op een duurzame manier aan te pakken, blijft de waarde ook in de toekomst interessant voor aandeelhouders van het bedrijf. De strategie die hiervoor wordt ingezet dient zowel op de korte termijn als op de lange termijn te zijn geoptimaliseerd. Uiteindelijk is het doel van corporate finance om de totale waarde van de aandelen van het bedrijf te maximaliseren en deze waarde vervolgens te behouden.


Corporate finance begrippen

Bij corporate finance zullen een aantal begrippen worden gebruikt die jij als ondernemer echt wilt kennen. Hieronder volgt een lijstje met de belangrijkste begrippen die te maken hebben met de waarde van het bedrijf:


Alternatieve financiering

Hieronder vallen alle financieringsmethoden, anders dan financiering verstrekt door de bank. Crowdfunding, private equity en venture capital zijn hier goede voorbeelden van.


Boekenonderzoek

Zodra het woord ‘waarde’ ter sprake komt, zal er ook een boekenonderzoek worden gedaan. Er wordt dan gekeken naar de juridische, fiscale, financiële, commerciële, operationele, strategische en technische gesteldheid in heden en verleden. Allemaal om de waarde correct te kunnen onderbouwen. Een Due-Diligence is vaak een groot onderdeel van het boekenonderzoek.


Earn-out

Wordt er een deal gesloten in de vorm van een earn-out, dan wordt de financiering pas uitgekeerd wanneer er aan de gestelde voorwaarden is voldaan. Hierbij wordt veelal gekeken naar de behaalde EBITDA van het bedrijf.


Management buy-in & management buy-out

Afgekort spreken we hier van de MBI en de MBO. Beiden zijn vormen van bedrijfsovernames waarbij de leiding over het bedrijf wordt overgenomen door een interne, dan wel een externe partij. Verderop in deze blog gaan we dieper in op de management buy-in en de management buy-out.


Net Present Value (NPV)

De NPV is de netto contante waarde van de toekomstige kasstromen. Een negatieve NPV toont waardeverlies aan, waar een positieve NPV juist een groeiende waarde aangeeft. Laat de NPV altijd berekenen door een specialist.


Return on Investment (ROI)

Deel je het bedrijfsresultaat door de investeringsuitgaven, dan houd je de ROI over. Door de ROI van verschillende investeringsmogelijkheden naast elkaar te leggen kan de beste investering eenvoudig worden geselecteerd. Hoe hoger de ROI, des te beter de investering. 


Fusies en overnames

Corporate finance wordt ingezet door ondernemers voor het creëren van waarde in het bedrijf. Fusies en overnames kunnen dit realiseren. Door het samenvoegen van twee (of meerdere) bedrijven kan de aandeelhouderswaarde namelijk stijgen. De aanpak staat beter bekend als een buy-and-build strategie. Zo kan een fusie of overname ervoor zorgen dat de optimale vermogensstructuur wordt bereikt, waardoor er voordelen met betrekking tot de financieringskosten ontstaan. Redenen om te kiezen voor een fusie of overname kunnen dan ook zijn: kansen om te groeien als bedrijf, uit willen breiden als bedrijf, werkgelegenheid verhogen en het rendement voor aandeelhouders verhogen.


Niet voor niets dat private equity dol is op deze manier van groei.


"In plaats van autonome groei versnel je het proces door ‘kraaltjes te rijgen’, een term die in de wereld van corporate finance gebruikt wordt voor een rigoureuze buy and build strategie. Om de waarde van het bedrijf te verhogen worden bedrijven namelijk opgekocht en samengevoegd."


Op die manier wordt de EBITDA multiple verhoogd, want de verkoop van een bedrijf van €1 miljoen omzet of €10 miljoen omzet leidt vaak tot een waarde verhoging. Recent hebben wij een tandartsenpraktijk verkocht aan een partij die in een aantal jaar meer dan 40 overnames heeft gedaan. Deze vorm van marktconsolidatie is een perfect voorbeeld van het ‘kraaltjes rijgen’.


Twee andere vormen van bedrijfsovername zijn de management buy-in en de management buy-out. Daarover hieronder meer. 

bedrijfsovername advies

Management buy-in

Een bedrijfsovername in de vorm van een management buy-in (afgekort MBI) houdt in dat een externe partij zich als koper ‘inkoopt’. Vaak gaat het om een (oud-) ondernemer die in een draaiend bedrijf wil instappen. Dit doet de koper door een deel van de aandelen of alle aandelen van de eigenaar over te nemen. Voor een eerlijke en optimale management buy-in is waardebepaling ontzettend belangrijk. De aandelen moeten natuurlijk wel tegen een goede prijs worden overgenomen.


Management buy-out

Waar er bij een management buy-in sprake is van een externe koper van de aandelen, wordt de overname bij een management buy-out juist gerealiseerd door een koper die al werkzaam is bij het bedrijf. Dit hoeft niet per se één koper te zijn. Ook een management team of een groep van verschillende medewerkers kan ervoor kiezen een management buy-out te starten. Voordelig aan een management buy-out, is dat de koper(s) vaak al goed bekend zijn met het bedrijf.


Ondernemingswaarde bepalen

Van alle thema’s die komen kijken bij corporate finance steekt er één met kop en schouders bovenuit: waardebepaling! Zonder waardebepaling geen juiste strategie, kopers of inzichten. Om de ondernemingswaarde te berekenen kunnen er verschillende methoden worden gebruikt. Voor een zo concreet mogelijk bepaalde waarde zullen experts een aantal methoden combineren. Zo zal de DCF-methode met regelmaat voorbijkomen, maar is het vermenigvuldigen van de EBITDA met een sector-multiple ook een fijne methode om toe te passen. Linksom of rechtsom: het bepalen van de ondernemingswaarde blijft een vak apart, waarvoor veel specialistische kennis nodig is. Het is dus aan te raden om hier de juiste specialisten voor in te schakelen.


Herstructurering van onderneming

Samenvattend zijn alle wijzigingen in de juridische structuur (onderdeel van) een herstructurering.


"Een herstructurering van een onderneming is vaak een noodzakelijke ingreep. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf niet de juiste trends heeft gevolgd of financieel in de problemen zit. Tevens kan een herstructurering worden ingezet ter voorbereiding op een (gedeeltelijke) bedrijfsverkoop."


Er kunnen dus vele redenen zijn om over te gaan tot het herstructureren. In veel gevallen wordt het gedaan omdat de continuïteit van het bedrijf in gevaar is of omdat het vanuit fiscaal perspectief nodig is. Maar, herstructureren kan ook worden gedaan omdat het bedrijf juist groeit! Het verdelen van de aansprakelijkheidsrisico’s door het veranderen van de structuur van het bedrijf kan bijvoorbeeld een aantrekkelijke keuze zijn. Ook dit valt onder de verantwoordelijkheid van corporate finance.


Corporate finance vragen?

Heb jij vragen met betrekking tot corporate finance of zou je hier graag stappen in willen ondernemen? Onze experts weten écht alles omtrent financiën en waardebepalingen van bedrijven. We helpen je graag verder met het realiseren van jouw wensen! 

Kennis

activa passiva transactie
door René de Jong 5 november 2024
Wat is een activa passiva transactie, wanneer gebruik je een activa passiva transactie en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Je leest het hier.
koopovereenkomst bedrijf
door René de Jong 22 oktober 2024
Wat is een koopovereenkomst bedrijf en hoe ziet een koopovereenkomst bij een bedrijfsovername eruit? Je leest het in dit artikel.
STAK
door René de Jong 23 september 2024
Wat is een STAK, waar gebruik je een stichting administratiekantoor voor en waarom zou je kiezen voor een STAK? We vertellen het je in dit artikel.
bedrijven makelaar
door René de Jong 28 augustus 2024
Hoe verkoop je jouw bedrijf met een bedrijven makelaar en wat zijn de voordelen van het inschakelen van een bedrijf verkopen makelaar? Je leest het in dit artikel.
overname eenmanszaak
door René de Jong 18 augustus 2024
Waar moet je opletten bij de overname van een eenmanszaak en wat is de rol van de kvk bij overname van een eenmanszaak? In dit artikel lees je er alles over!
minderheidsbelang
door René de Jong 4 augustus 2024
Wat is een minderheidsbelang, hoe waardeer je een minderheidsbelang en wat is de impact van een minderheidsbelang op een onderneming? Je leest het hier.
bedrijfswaarderingen
door René de Jong 22 juli 2024
Wanneer heb je een bedrijfswaardering nodig, welke benaderingen zijn er voor bedrijfswaarderingen en hoe pakken onze specialisten deze aan? Je leest het hier.
familiebedrijf verkopen
door René de Jong 5 juli 2024
Wil jij jouw familiebedrijf verkopen maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Wij geven je tips waar je op moet letten bij het verkopen van een familiebedrijf.
Leveraged Buyout
door René de Jong 2 juli 2024
Wat is een leveraged buyout, hoe gaat een LBO in zijn werk en wat zijn de voor en nadelen van een leverage buyout. Je leest het in dit artikel.
Bedrijf met schulden verkopen
door René de Jong 17 juni 2024
Kan je een bedrijf met schulden verkopen en zo ja, hoe doe je dit dan? In dit artikel geven wij informatie omtrent het verkopen van een bedrijf met schuld.
Meer posts
Share by: