Blog Layout

Jouw tech bedrijf verkopen? Hier kijkt een koper naar!

René de Jong • 28 maart 2022
due diligence onderzoek

Op dit moment stijgt de overnamemarkt boven zichzelf uit. Er is veel geld beschikbaar voor ondernemers die hun tech-bedrijf willen verkopen. Het Financieel Dagblad sprak recent zelfs over een tsunami van kapitaal voor bedrijfsovernames of investeringen. Toch is het goed om als tech-ondernemer met beide benen op de grond te blijven staan. Je kunt je bedrijf namelijk maar één keer verkopen en daar wil je alles uithalen. Het is daarom slim om vroegtijdig na te denken over een exit strategie en manieren waarop je de waarde van jouw bedrijf kunt verhogen.

Je tech-bedrijf verkopen? Hier kijkt een koper eigenlijk naar?

Met de ervaring van alle trajecten die ik de afgelopen jaren van dichtbij mee heb mogen maken kan ik al snel 25 aspecten opnoemen die van groot belang zijn als jij je bedrijf gaat verkopen. Nu vallen hier natuurlijk ook vrij algemene punten onder. Denk bijvoorbeeld aan de mate waarin het bedrijf afhankelijk is van jou als ondernemer. Maar ook klantverloop, het marketing & salesproces of het afhankelijk zijn van slechts een handjevol klanten zijn allemaal belangrijke punten. Samengevat kijkt een potentiële koper altijd naar vier verschillende gebieden binnen jouw bedrijf:

(a) financieel, juridisch & fiscaal

(b) commercieel

(c) operationeel

(d) technisch

Het op orde hebben van je cijfers, contracten en systemen is dus een basisvereiste voor een hogere waardering. Toch zijn er in het geval van tech-bedrijven vijf punten waar extra aandacht aan besteed wordt en die daardoor een grote impact op de waarde van jouw bedrijf hebben. In een recente podcast met SaaS-bazen komen ze overigens ook voorbij. Luister de podcast hieronder. 

  


Vijf punten waar een tech-bedrijf extra op moet letten bij verkoop!

Nu zijn er zes punten te noemen waar een tech-bedrijf op moet letten als een verkoop gepland staat. Deze punten zijn namelijk zeer bepalend voor de uiteindelijke enterprise value:

1)     Recurring Revenue

Een koper is dol op recurring revenue, ookwel bekend als repeterende omzet. Het liefste in de vorm van abonnementen en licenties. Termen als Annual Recurring Revenue (ARR) en Monthly Recurring Revenue (MRR) zullen dan ook vaak voorbij komen als je jouw bedrijf gaat verkopen. Levert jouw tech-bedrijf veel diensten? Dan is het zeker slim om na te denken over een repeterend karakter. Het helpt bijvoorbeeld als je de diensten in de vorm van een SLA hebt vastgelegd. Toch zijn er genoeg kopers die diensten per definitie niet als repeterende omzet (willen) zien. Denk daarom vóór een eventuele exit na over de manier waarop je de recurring revenue kunt uitbreiden middels langdurige contracten, jaarlijkse betaling en een laag klantverloop. Het draait daarbij allemaal om ‘gegarandeerde’ omzet. Daar wordt een koper blij van! 

2)     Schaalbaarheid

Het tweede punt waarop tech-bedrijven kunnen excelleren is het onderwerp schaalbaarheid. Menselijke inspanningen zijn per definitie niet schaalbaar. Kun jij jaar op jaar laten zien dat de omzet per medewerker groeit? Dan heeft dat alles te maken met de schaalbaarheid van je bedrijf. Tech-bedrijven die consultancydiensten leveren krijgen daarom ook vaak een lagere waardering dan softwarebedrijven. Stel: Je zou al je personeel ontslaan en uitsluitend het geleverde product blijft draaien zoals het nu is. Hoe lang duurt het dan totdat de laatste euro binnenkomt? Voor sommige tech-bedrijven geldt dat dit nog jaren kan duren. Dat is schaalbaarheid pur sang! 

3)     Stickiness

Hoe lang duurt het voordat jouw klant problemen ervaart als jouw product of dienst niet meer beschikbaar is? Deze vraag moet jij jezelf stellen als het gaat om stickiness! Bij een must have product zal de klant al binnen een uur problemen ervaren. Maar heb je een nice-2-have product, dan kan dit soms wel maanden duren. De stickiness is in dat geval erg laag. Bedrijven (zoals AFAS) die zich ingraven in het primaire proces van de klant scoren vaak hoog op dit punt. Moet jij jaarlijks vechten voor je bestaansrecht of heeft een crisis direct impact op jouw business model? Denk dan na over manieren waarop je de stickiness van je product of dienst kunt verbeteren.   

4)     Automatisering

Naast dat kopers handmatige acties vaak niet fijn vinden, heeft het natuurlijk veel te maken met de schaalbaarheid van het bedrijf. Ali Niknam, oprichter van TransIp en Bunq, is een geweldig voorbeeld van een ondernemer die de kracht van automatisering slim heeft toegepast. Zijn motto ‘Automate Everything’ betekent dat je het hele proces van funnel-2-cash binnen jouw bedrijf automatiseert. Zo beperk je de afhankelijkheid van menselijke handelingen en voorkom je fouten. Tegenwoordig vinden we het heel normaal dat we online bestellingen kunnen plaatsen, onze bankzaken kunnen regelen of andere dagelijkse handelingen kunnen doen. Bekijk de mogelijkheden op het gebied van automatisering voor jouw bedrijf ook eens voordat je aan de slag gaat met de verkoop.


5)     Techniek

Surprise, surprise: Tech-bedrijven zijn sterk afhankelijk van techniek. Maar hoe innovatief zijn jouw bezigheden eigenlijk? En is jouw ontwikkelproces of software-product nog wel van deze tijd? Het zijn essentiële punten die invloed hebben op de uiteindelijke waardering. Maak je gebruik van low-code oplossingen als Mendix dan scoor je al snel pluspunten. Ook hier is schaalbaarheid en continuïteit natuurlijk weer van toepassing, maar er bestaat nog een aspect. Namelijk het gevaar op tekortkomingen. Maak je software? Dan is het bijvoorbeeld essentieel om de ISO25010 er eens bij te pakken. Hiermee zal al snel duidelijk worden dat een koper gaat kijken naar onderwerpen als performance efficiency, compatibility, security, reliability en maintainability. Besef goed dat ieder van deze punten invloed heeft op de uiteindelijke verkoopprijs. Laat je bedrijf daarom eens onafhankelijk toetsen op deze punten. Dat voorkomt verrassingen tijdens een eventuele bedrijfsovername.

Hulp nodig bij het verkopen van jouw tech bedrijf?

Natuurlijk kun je op ieder moment van de dag besluiten om je tech-bedrijf te verkopen. Echter leert de ervaring ons dat het slim is om 3 tot 5 jaar voorafgaand aan je uiteindelijke verkoop al bezig te zijn met je exit strategie. Zo houd je zelf de regie en bepaal je uiteindelijk een groot deel van je succes. Met bovenstaande top 5 heb je hopelijk voldoende inspiratie om jouw tech-bedrijf naar een succesvolle verkoop te begeleiden. Wil je vrijblijvend sparren? Laten we dan een afspraak maken.

Nieuwe alinea

Kennis

arr multiple
door René de Jong 30 maart 2025
Wat is Annual Recurring Revenue Multiple en hoe bereken je de ARR van jouw bedrijf? We leggen het je uit in dit artikel.
drag along tag along
door René de Jong 17 maart 2025
Wat is een drag along en tag along regeling en waar moet je op letten bij het opstellen van deze regeling? Je leest het in dit artikel.
webshop verkopen
door René de Jong 4 februari 2025
Waar moet je rekening mee houden wanneer je jouw webshop gaat verkopen en hoe bepaal je de waarde van jouw webwinkel? Je leest het op deze pagina.
purchase price allocation
door René de Jong 4 februari 2025
Wat is Purchase Price Allocation en wanneer heb je een PPA nodig bij een bedrijfsovername? Je leest het in dit artikel.
leveraged finance
door René de Jong 20 januari 2025
Wat is leveraged finance, hoe werkt hefboomfinanciering en wat zijn de voordelen hiervan? We vertellen het je in dit artikel.
equity bridge
door René de Jong 20 december 2024
Wat is een equity bridge en wanneer zet je een equity bridge in bij jouw bedrijfsverkoop? In dit artikel lees je alles over de equity bridge.
investeringsmaatschappij
door René de Jong 9 december 2024
Wat is een investeringsmaatschappij en welke rol kan deze spelen bij een bedrijfsovername? We vertellen het je in dit artikel.
activa passiva transactie
door René de Jong 5 november 2024
Wat is een activa passiva transactie, wanneer gebruik je een activa passiva transactie en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Je leest het hier.
koopovereenkomst bedrijf
door René de Jong 22 oktober 2024
Wat is een koopovereenkomst bedrijf en hoe ziet een koopovereenkomst bij een bedrijfsovername eruit? Je leest het in dit artikel.
STAK
door René de Jong 23 september 2024
Wat is een STAK, waar gebruik je een stichting administratiekantoor voor en waarom zou je kiezen voor een STAK? We vertellen het je in dit artikel.
Meer posts
Share by: