Blog Layout

Een familiebedrijf verkopen: Hoe doe je dat?

René de Jong • 5 juli 2024
familiebedrijf verkopen

De verkoop van een familiebedrijf brengt vaak een emotionele lading met zich mee. Toch is het mogelijk om een familiebedrijf verkopen met een goed gevoel af te sluiten – indien alles goed geregeld is en de juiste koper wordt getroffen. Hoe het bedrijf verkopen van een familiebedrijf werkt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je alles uit de verkoop haalt? Je leest hieronder de antwoorden waar jij naar op zoek bent!


Wanneer is een bedrijf een familiebedrijf?

Om te kunnen spreken van een familiebedrijf, dient het bedrijf voor meer dan 50% in het bezit te zijn van familieleden. Tevens is het belangrijk dat deze familieleden zelf ook daadwerkelijk de doorslaggevende factor vormen in het maken van beslissingen met betrekking tot de bedrijfsstrategie.


Een familiebedrijf moet er tevens aan voldoen, dat er minimaal twee leidinggevenden van de onderneming uit eenzelfde familie komen.


Voldoet jouw bedrijf niet aan één of meerdere van deze criteria? Dan kunnen we het geen familiebedrijf noemen en zal er dus ook geen proces kunnen worden gevolgd, dat normaal gesproken komt kijken bij een familiebedrijf overnemen of verkopen. 


Verschil tussen verkoop familiebedrijf en een andere bedrijfsverkoop?

Het verschil tussen de verkoop van een familiebedrijf en een andere bedrijfsovername, schuilt voornamelijk in de emotionele en relationele aspecten. Bij een familiebedrijf overnemen spelen de familiedynamiek, de emotionele bindingen en de voortzetting natuurlijk een grotere rol. Er is vanuit een familiebedrijf simpelweg vaak een sterkere betrokkenheid bij de bedrijfsvoering en de toekomst van het bedrijf. Ga je een ander bedrijf verkopen, dan ligt de focus vaak meer op de zakelijke en financiële aspecten, waar een familiebedrijf verkopen dus meer draait om een opvolgingsplanning, belangen van familieleden en het behoud van de bedrijfswaarden. 


De verkoop van een familiebedrijf vereist vaak een andere voorbereiding. Naast de standaard due diligence en de waardebepaling van het bedrijf, moet er rekening worden gehouden met de belangen van meerdere familieleden die mogelijk betrokken zijn bij het bedrijf. Dit kan leiden tot ingewikkelde interne onderhandelingen en de noodzaak om familieverhoudingen zorgvuldig te beheren om conflicten te vermijden.


In tegenstelling tot de verkoop van een familiebedrijf, is de verkoop van een niet-familiebedrijf vaak meer gericht op financiële en strategische overwegingen zonder de bijkomende emotionele lading.


Bedrijven die niet door familie worden geleid, hebben doorgaans een meer zakelijke benadering waarbij het primaire doel is om de maximale waarde voor de aandeelhouders te realiseren. Dit betekent dat de onderhandelingen vaak directer en minder emotioneel beladen zijn. Ook zijn de interne structuren meestal duidelijker en gestandaardiseerd, wat de overgang naar nieuwe eigenaren vergemakkelijkt en minder ruimte laat voor persoonlijke gevoelens en familiebelangen.


Tot slot hebben familiebedrijven vaak de mogelijkheid om strategisch te plannen voor fiscale voordelen door middel van verschillende structuren en regelingen. Bijvoorbeeld, door gebruik te maken van familietrusts of holdingstructuren kunnen eigenaars de belastingdruk verminderen en de controle over het bedrijf behouden tijdens de overdracht. Ook kunnen familieleden in verschillende mate betrokken worden bij de eigendom en het beheer van het bedrijf, wat verder kan helpen om fiscale lasten te spreiden en te optimaliseren. Deze strategieën vereisen echter zorgvuldige planning en advies van fiscale experts om ervoor te zorgen dat ze effectief en legaal zijn.


Waarom kiezen voor het verkopen van een familiebedrijf?

Als het bedrijf verkopen aan familie geen mogelijkheid is, dan heb je soms geen andere keuze dan het familiebedrijf te verkopen aan een ‘externe’ partij. Ondanks dat dit veel emoties op kan roepen, kan het ook een waardevolle keuze zijn, die bedrijfsgroei stimuleert. Zo kan een familiebedrijf verkopen bijvoorbeeld verstandig zijn als er sprake is van aandeelhouders die hun investeringen uit willen breiden of aandeelhouders die hun vermogen willen liquideren. Maar ook als je te sterke concurrentie op de markt ervaart of als je tegen een gebrek aan expansievermogen aanloopt, kan een familiebedrijf verkoop ervoor zorgen dat je toch de gewenste uitbreiding kunt realiseren.


Mogelijke kopers voor een familiebedrijf

Er bestaan verschillende partijen die interesse kunnen hebben in een familiebedrijf. Natuurlijk is het wel belangrijk dat jij als verkoper een goed gevoel hebt bij de koper. De mogelijke kopers voor een familiebedrijf zijn namelijk divers. We verdelen ze daarom even onder in een aantal hoofdgroepen:

  • Familieleden: Het bedrijf verkopen aan familie heeft vanzelfsprekend vaak de voorkeur. Overname door kinderen, broers of zussen vindt bijvoorbeeld het meeste plaats. Op het moment dat er geen familieleden interesse hebben in een overname of beschikken over de juiste kwaliteiten, moet je echter verder zoeken. 
  • Medewerkers: Als er medewerkers geïnteresseerd zijn in het overnemen van het familiebedrijf, kun je ook een MBO (management buy-out) opzetten. In dat geval ga je jouw bedrijf verkopen aan je personeel. Het huidige management of werkzame medewerker(s) neemt het bedrijf dan over. 
  • Strategische kopers: Bedrijven die actief zijn in dezelfde sector als het familiebedrijf, of andere typen concurrenten, kunnen het familiebedrijf gebruiken om hun marktaandeel vergroten en meer kennis te bundelen. 
  • Financiële investeerders: Investeringsfondsen of private equity firma’s die op zoek zijn naar een bedrijf waar ze waarde kunnen toevoegen om deze op de lange termijn met winst door te kunnen verkopen, kunnen ook zeker interesse hebben in een familiebedrijf. Hier moet je als verkoper natuurlijk wel een goed gevoel bij hebben, want jouw bedrijf verkopen aan private equity brengt vaak een hele andere (zakelijke) dynamiek dan je gewend bent.
  • Particuliere kopers: Een ondernemer die een vliegende start wil maken met een lopend familiebedrijf, kan een buitenkans benutten door het bedrijf over te nemen. Met deze particuliere kopers is het veelal eenvoudiger om zeker te stellen dat de bedrijfscultuur en -waarden behouden worden.
bedrijf verkopen

Hoe maak je een familiebedrijf verkoopklaar?

Allereerst is het belangrijk dat je begint met het uitvoeren van een nulmeting. Dit helpt je met het inschatten van de bedrijfswaarde en zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in het verbeterpotentieel. Het is daarbij goed om stil te staan bij de financiële, commerciële, operationele en technische kant van je bedrijf. Ook het bepalen van de gezamenlijke exit strategie is essentieel.


Vervolgens is het zaak om de (financiële) administratie op orde te maken, zodat je cijfers en andere informatie eenvoudig en foutloos over kunt dragen. Komt er dan een koper om de hoek kijken, dan ligt alles al klaar.


Ben je klaar met het bedrijf verkoopklaar maken? In dat geval kun je potentiële kopers benaderen. Vaak is het verstandig om bij deze onderhandelingen over een familiebedrijf verkoop een derde in de arm te nemen, die voorkomt dat er wordt onderhandeld op basis van emotionele waarde. Als je als verkoper op één lijn zit met de koper, zal ook de koper nog uitvoerig Due Diligence en financieel onderzoek uit laten voeren. Alles op de rit? Dan kan de koopovereenkomst worden opgesteld.


Advies nodig bij het verkopen van een familiebedrijf?

De cultuur binnen het familiebedrijf behouden na verkoop, zorgen voor optimale belastingvoordelen en zelf met een goed gevoel die ene handtekening zetten? Met sterk bedrijfsovername advies is het echt allemaal mogelijk. Als ervaren partij op het gebied van familiebedrijven, staan we jou vanuit Anno1982 bij met de juiste kennis en een persoonlijke benadering. We balanceren de emotie uit ten opzichte van de keiharde feiten, zodat jij jouw familiebedrijf met een vertrouwd gevoel overdraagt. Plan gerust een koffiemomentje met ons in, om jouw situatie en wensen uit te leggen.

Kennis

arr multiple
door René de Jong 30 maart 2025
Wat is Annual Recurring Revenue Multiple en hoe bereken je de ARR van jouw bedrijf? We leggen het je uit in dit artikel.
drag along tag along
door René de Jong 17 maart 2025
Wat is een drag along en tag along regeling en waar moet je op letten bij het opstellen van deze regeling? Je leest het in dit artikel.
webshop verkopen
door René de Jong 4 februari 2025
Waar moet je rekening mee houden wanneer je jouw webshop gaat verkopen en hoe bepaal je de waarde van jouw webwinkel? Je leest het op deze pagina.
purchase price allocation
door René de Jong 4 februari 2025
Wat is Purchase Price Allocation en wanneer heb je een PPA nodig bij een bedrijfsovername? Je leest het in dit artikel.
leveraged finance
door René de Jong 20 januari 2025
Wat is leveraged finance, hoe werkt hefboomfinanciering en wat zijn de voordelen hiervan? We vertellen het je in dit artikel.
equity bridge
door René de Jong 20 december 2024
Wat is een equity bridge en wanneer zet je een equity bridge in bij jouw bedrijfsverkoop? In dit artikel lees je alles over de equity bridge.
investeringsmaatschappij
door René de Jong 9 december 2024
Wat is een investeringsmaatschappij en welke rol kan deze spelen bij een bedrijfsovername? We vertellen het je in dit artikel.
activa passiva transactie
door René de Jong 5 november 2024
Wat is een activa passiva transactie, wanneer gebruik je een activa passiva transactie en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Je leest het hier.
koopovereenkomst bedrijf
door René de Jong 22 oktober 2024
Wat is een koopovereenkomst bedrijf en hoe ziet een koopovereenkomst bij een bedrijfsovername eruit? Je leest het in dit artikel.
STAK
door René de Jong 23 september 2024
Wat is een STAK, waar gebruik je een stichting administratiekantoor voor en waarom zou je kiezen voor een STAK? We vertellen het je in dit artikel.
Meer posts
Share by: