Bij bedrijfsoverdracht wordt vaak gedacht aan een situatie waarbij familie of een (mede)ondernemer jouw bedrijf overneemt. Toch spreken we bij een bedrijfsovername ook over een bedrijfsoverdracht. Alleen zijn de fiscale consequenties per situatie anders. Het draait in ieder geval om het proces waarin je als ondernemer de bedrijfsovername goed afsluit. Maar hoe werkt zo’n bedrijfsoverdracht? En waar moet je goed rekening mee houden? Wij helpen je op weg!
Ben je van plan (een deel van) jouw bedrijf te verkopen? In dat geval praten we over een bedrijfsoverdracht.
"Bij een bedrijfsoverdracht wordt het bedrijf (gedeeltelijk) overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Denk hierbij aan de activa/passiva, het personeel, belastingzaken en niet onbelangrijk: de risico’s."
Althans, je moet je wel bewust zijn van voorwaarden, verplichten en garanties die in de koopovereenkomst of Share Purchse Agreement worden vastgelegd. Er bestaat in veel gevallen dus nog wel iets van een risico op claims uit het verleden.
Toch kun je stellen dat je op de overdrachtsdatum (een gedeelte van) de bezittingen en schulden, vergunningen, personeel, contracten, rechten en verplichtingen overdraagt aan de koper. Hierbij onderkennen we echter een rits aan potentiële scenario’s. Zo vindt een bedrijfsoverdracht plaats in de vorm van een management buy-in, een management buy-out, overname door een familielid of de verkoop aan een strategische koper/ private equity. Kortom, tal van opties waar je in jouw exit strategie rekening mee moet houden.
Een bedrijfsoverdracht begint altijd met het bepalen van jouw ideale exit. Want hoe ziet jouw ideale bedrijfsoverdracht er eigenlijk uit qua voorwaarden, deal structuur én de waardebepaling van het bedrijf? Jouw ideaalplaatje is vervolgens het vertrekpunt van een langdurig verkooptraject waarbij aan de hand van een bedrijf verkopen stappenplan de gewenste bedrijfsoverdracht wordt gerealiseerd. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de huidige waarde van jouw bedrijf en is het verstandig om na te denken over manieren om deze waarde op te krikken door jouw het bedrijf verkoopklaar te maken. Maar ook het vinden van, selecteren van en onderhandelen met potentiële kopers is een flinke uitdaging tijdens het proces.
Om een bedrijfsoverdracht succesvol af te ronden wordt dan ook veelal een bedrijfsovername specialist ingeschakeld. Zo’n adviseur kan niet alleen passend bedrijfsovername advies geven maar biedt ook een helpende hand in alle stappen die gezet moeten worden naar de perfecte exit. Zijn alle stappen van een bedrijfsovername succesvol doorlopen? Dan kan er worden toegewerkt naar een bedrijfsoverdracht. Hierbij wordt het bedrijf overdragen aan de nieuwe eigenaar. Om dit te doen dient er een datum voor bedrijfsoverdracht te worden vastgesteld en ingediend bij onder andere de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Vanaf die dag zal de overdracht ook op papier dus volledig zijn afgerond.
Verkoop je uitsluitend de passiva en activa? Verkoop je jouw bedrijf aan familie? Verkoop je een (gedeelte van) de aandelen? Al deze vragen hebben impact op het antwoord op de vraag hoe draag je een onderneming over? Er is dus geen universeel antwoord. Het overdragen van een onderneming heeft – afhankelijk van de wijze van overdracht – met name invloed op de bedrijfsstatus bij de Belastingdienst. De Belastingdienst behandelt een (gedeeltelijke) bedrijfsoverdracht aan je kinderen of aan een werknemer namelijk als bedrijfsbeëindiging. Dit noemen ze ook wel staking. De persoon waaraan je het bedrijf overdraagt komt bij de Belastingdienst dus weer in de boeken als zijnde nieuwe onderneming. Bespreek daarom jouw situatie met één van onze bedrijfsovername specialisten om te weten waar je aan toe bent.
Na het vinden van de beste match tussen koper en verkoper komt de bedrijfsoverdracht in zicht.
"Let daarbij goed op fiscale zaken, financiële zaken of juridische zaken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de btw bij een bedrijfsoverdracht? En hoeveel belasting moet je betalen over de verkoopprijs van het bedrijf?"
Dit zijn slechts wat voorbeelden van zaken waar je op moet letten bij een bedrijfsoverdracht. Hierbij nog drie tips richting een succesvolle verkoop:
1) Huur juridische en fiscale hulp in voor de Letter of Intent en overige contracten
De inzet van een goede M&A advocaat is onmisbaar tijdens een succesvolle bedrijfsoverdracht. Naast de aandelenoverdracht zullen ook allerlei andere juridische aspecten een rol spelen. Voorkom verrassingen en laat iemand over de schouders mee kijken.
2) Besef dat er een verschil is tussen enterprise value en koopprijs
Veel ondernemers denken dat de bieding en de bijbehorende ondernemingswaarde het definitieve bedrag is dat ze op hun rekening bijgeschreven krijgen. Toch is er een wezenlijk verschil tussen de enterprise value en de koopprijs. Naast de belasting bij verkoop van een bedrijf moet je namelijk ook rekening houden met een cash & debt free uitgangspunt en Netto Werkkapitaal Correctie (NWC). Laat dus voorafgaand aan de bedrijfsoverdracht jouw situatie uitwerken door een specialist.
3) Houd altijd een non binding offer achter de hand
Het is verstandig om niet op één paard te wedden, maar bij tegenslagen ook terug te kunnen vallen op een andere potentiële koper. Een deal is namelijk pas rond als het geld op je rekening is bijgeschreven. Onderweg kan nog vanalles gebeuren. Het is dan fijn als je niet met de rug tegen de muur komt te staan en uit kunt wijken naar een andere partij.
Tot slot is het goed om te bepalen waar verbeterpotentieel ligt richting de verkoop van jouw bedrijf. Daarom raden we ondernemers altijd aan om hun bedrijf verkoopklaar te maken. Benieuwd waar je dan op moet letten? Doe onze gratis Exit Ready Scan en kom te weten waar een koper op let.
Als je een bedrijf verkoopt krijg je met stakingswinst te maken. De stakingswinst is het verschil tussen de verkoopprijs van het bedrijf en de daadwerkelijke (boek)waarde van het bedrijf op het moment dat de bedrijfsoverdracht plaatsvindt. Deze stakingswinst ontvang je, bij een positieve uitkomst van de berekening, als verkoper van het bedrijf. Over dit bedrag moet je alleen nog wel inkomstenbelasting betalen. Zorg er daarom voor dat de waardebepaling van jouw bedrijf aan het begin van het proces wordt uitgevoerd door een professional, zodat je naar aanleiding hiervan de verkoopprijs kunt bepalen. Op die manier weet je tijdens de onderhandelingen al wat je moet gaan betalen voor de overname van het bedrijf.
Bij familiebedrijven zien we vaak dat er een bedrijfsoverdracht binnen de familie gewenst is. Een bedrijf overdragen aan je kind of een ander familielid ziet er in de meeste gevallen niet veel anders uit dan een andere vorm van bedrijfsoverdracht. Wel raden we aan om extra goed onderzoek te doen en niet op blind vertrouwen aan de overdracht te beginnen. Een bedrijf overdragen aan je kind kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld middels reguliere verkoop waarbij alle aandelen in één keer worden overgedragen of middels gefaseerde verkoop waarbij het kind het bedrijf in delen overneemt. Ook de wens om het bedrijf te schenken wordt regelmatig benoemd. Echter raden we hiervoor aan om áltijd een adviseur in de arm te nemen. Hier komen namelijk verschillende regelingen, zoals de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) bij kijken die complex kunnen worden als je hier geen ervaring mee hebt.
Eén van de fiscale zaken waar je rekening mee moet houden bij een bedrijfsoverdracht is de hierboven toegelichte stakingswinst. Als verkoper kun je in enkele gevallen gebruik maken van verschillende aftrekposten voor de stakingswinst, zodat je minder belasting hoeft te betalen. Tevens kun je kiezen voor een lijfrentepremie. Wordt het bedrijf overgedragen aan een werknemer, een familielid of een vennoot van het bedrijf? Dan bestaat de kans dat je (bijna) niet hoeft af te rekenen met de Belastingdienst als het gaat om de stakingswinst. Laat je hierover dus goed informeren! Een bedrijfsoverdracht fiscaal organiseren vraagt om specifieke kennis. Heb je de bedrijfsoverdracht fiscaal goed voor ogen, dan kan dit jou veel geld schelen.
Vind je het fijn als er een (ervarings)deskundige met je meekijkt naar jouw bedrijfsoverdracht? Schakel dan op tijd een bedrijfsovernameadviseur in. Ook onze eigen adviseurs zijn gespecialiseerd in het optimaliseren en keurig afronden van bedrijfsoverdrachten in iedere denkbare vorm. Ook familiebedrijven kunnen dus bij ons terecht voor een gewenste overdracht aan kind of ander familielid. Een eerste gesprek is volledig vrijblijvend.
© Anno1982 2024. Alle rechten voorbehouden.