Blog Layout

Wat is de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in 2023?

René de Jong • 12 december 2022
bedrijfsopvolgingsregeling

Ga jij je bedrijf verkopen? Dan hoef je niet altijd aan een externe partij te denken. Vele (familie)bedrijven kiezen er namelijk voor om het bedrijf over te dragen aan kinderen, kleinkinderen of andere familie gerelateerde personen. In dit geval ziet een bedrijfsovername er anders uit dan wanneer er gekozen wordt voor een verkoop aan een externe partij. Niet alleen ga je in zee met een bekende partij die vice versa waarschijnlijk ook al goed bekend is met jouw bedrijf, ook op financieel vlak zijn er de nodige verschillen. Zo is er bijvoorbeeld de BOR (bedrijfsopvolgingsregeling) in het leven geroepen voor deze situatie. Wat de BOR inhoudt en hoe jij deze in kunt zetten bij jouw bedrijfsovername - daar vertellen we je graag wat meer over.


Wat is de BOR regeling?


"Als jouw bedrijf wordt overgenomen door iemand binnen de familie, dan kun je gebruik maken van de BOR. Dit is een regeling, opgenomen door de Belastingdienst, die voor een mooi belastingvoordeel kan zorgen."


Wel maken we onderscheid tussen twee situaties bij het toepassen van de BOR; vererving van een bedrijf wegens overlijden en vererving van een bedrijf wegens pensionering / aanname van een andere functie. We gaan er maar even vanuit dat we allemaal van het woord ‘belastingvoordeel’ houden en dan is het niet onverstandig om een financieel expert in de arm te nemen die precies weet hoe de belastingdruk verlaagd kan worden middels het inzetten van de BOR. Begin op tijd met het inwinnen van bedrijfsovername advies, zodat jij vanaf het begin een goed beeld hebt van de bedrijfsfinanciering. De BOR kan hier namelijk best veel invloed op hebben.

vendor loan

Hoe werkt de BOR?

De BOR kan gedeeltelijk voor een vrijstelling zorgen bij de vererving van ondernemingsvermogen. Wil je graag een onderneming, of aandelen van een onderneming, schenken aan je kinderen? Dan kan de BOR ook erg interessant zijn. Wanneer er sprake is van een overleden bedrijfseigenaar in de familie, dan kan er tijdens de aangifte van erfbelasting een beroep worden gedaan op de bedrijfsopvolgingsregeling. Hiermee kan de betaling van de eventuele verschuldigde erfbelasting met tien jaar worden uitgesteld (met rente). Let er wel goed op dat dit niet automatisch gaat. Bij het aangeven van de erfbelasting moet specifiek worden aangegeven dat je graag gebruik wilt maken van de BOR. Nu veranderen de regels rondom belasting bij de verkoop van een bedrijf regelmatig.


"Voor 2023 bestaat er een vrijstelling van 100% wanneer er sprake is van een ondernemingsvermogen van maximaal €1.134.403. Is het bedrijf meer waard? Dan geldt er nog een vrijstelling van 83% op de overige waarde. Zorg er dus voor dat de bedrijfswaarde correct is berekend."


Voor de opvolgende eigenaren van het bedrijf is het ontzettend belangrijk dat alle cijfertjes kloppen. Zo kunnen zij de groeistrategie bepalen op basis van de juiste gegevens.


Wat zijn de voorwaarden van de bedrijfsopvolgingsregeling?

Natuurlijk komt er ook bij de BOR een pakket aan regels kijken. Allereerst is het belangrijk dat er ondernemingsvermogen aanwezig is. Zonder vermogen logischerwijs geen mogelijke belastingvoordelen, zoals de BOR. Daarnaast zijn er aparte voorwaarden voor de twee mogelijke situaties; vererving wegens overlijden en vererving wegens het afstappen van de functie. Wanneer de eigenaar is overleden dient deze minimaal één jaar in het bezit te zijn geweest van de onderneming wil de erflater gebruik kunnen maken van de bedrijfsopvolgingsregeling. Is de eigenaar nog in leven? Dan moet deze al vijf jaar in het bezit van de onderneming zijn om de BOR toe te kunnen passen. In beide gevallen dient de opvolger het bedrijf nog minstens vijf jaar voort te zetten. Doet hij of zij dit niet? Dan zal de belasting alsnog betaald moeten worden.

 

Hoe maak je gebruik van de bedrijfsopvolgingsregeling?

Zoals al aangegeven wordt de BOR niet standaard toegepast bij de aangifte van erfbelasting. Maak dit dus goed duidelijk wanneer je een dergelijke aangifte gaat doen, zodat je je kans op eventueel belastingvoordeel niet verspilt. Gezien het belangrijk is om de recente bedrijfswaarde te weten kan er het beste een bedrijfsovername adviseur worden ingezet. De Belastingdienst kijkt namelijk erg goed naar het ondernemingsvermogen én de enterprise value. Verder hebben ook de bedrijfsvorm en de wijze van vererving invloed op de BOR. Probeer, wanneer er geen sprake is van plotseling overlijden, daarom op tijd te beginnen met de overname en alles wat hierbij komt kijken. Zo voorkom je onverwachte tegenslagen, stress en tijdsdruk.


Ben jij eigenaar van een bedrijf en wil je deze graag over laten nemen door een familielid? Of ben jij de persoon die het familiebedrijf over gaat nemen? Wij helpen je graag verder bij dit ingewikkelde proces. Bel ons voor een afspraak (085-0204719) of plan een afspraak.

Kennis

arr multiple
door René de Jong 30 maart 2025
Wat is Annual Recurring Revenue Multiple en hoe bereken je de ARR van jouw bedrijf? We leggen het je uit in dit artikel.
drag along tag along
door René de Jong 17 maart 2025
Wat is een drag along en tag along regeling en waar moet je op letten bij het opstellen van deze regeling? Je leest het in dit artikel.
webshop verkopen
door René de Jong 4 februari 2025
Waar moet je rekening mee houden wanneer je jouw webshop gaat verkopen en hoe bepaal je de waarde van jouw webwinkel? Je leest het op deze pagina.
purchase price allocation
door René de Jong 4 februari 2025
Wat is Purchase Price Allocation en wanneer heb je een PPA nodig bij een bedrijfsovername? Je leest het in dit artikel.
leveraged finance
door René de Jong 20 januari 2025
Wat is leveraged finance, hoe werkt hefboomfinanciering en wat zijn de voordelen hiervan? We vertellen het je in dit artikel.
equity bridge
door René de Jong 20 december 2024
Wat is een equity bridge en wanneer zet je een equity bridge in bij jouw bedrijfsverkoop? In dit artikel lees je alles over de equity bridge.
investeringsmaatschappij
door René de Jong 9 december 2024
Wat is een investeringsmaatschappij en welke rol kan deze spelen bij een bedrijfsovername? We vertellen het je in dit artikel.
activa passiva transactie
door René de Jong 5 november 2024
Wat is een activa passiva transactie, wanneer gebruik je een activa passiva transactie en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Je leest het hier.
koopovereenkomst bedrijf
door René de Jong 22 oktober 2024
Wat is een koopovereenkomst bedrijf en hoe ziet een koopovereenkomst bij een bedrijfsovername eruit? Je leest het in dit artikel.
STAK
door René de Jong 23 september 2024
Wat is een STAK, waar gebruik je een stichting administratiekantoor voor en waarom zou je kiezen voor een STAK? We vertellen het je in dit artikel.
Meer posts
Share by: