Blog Layout

Wat betekent enterprise value?

René de Jong • 15 november 2022
enterprise value

Ga je jouw bedrijf verkopen dan zal je gedurende het proces vele (onbekende) termen voorbij zien komen. Zo ook de term Enterprise Value, wat niets anders betekent dan ondernemingswaarde. Toch hebben we niet voor niets dit blog uitgewerkt, want er is meer wat je moet weten. Het correct inzetten van sommige van termen blijkt namelijk wel eens ingewikkelder te zijn dan gedacht. Twee hiervan zijn ondernemingswaarde en aandelenwaarde. In de praktijk zien we dat deze termen vaak door elkaar gebruikt worden. Dit kan voor veel verwarring zorgen tijdens verkoopgesprekken en interne vergaderingen. Het zijn namelijk toch echt twee verschillende concepten. Daarom leggen wij graag nog even de term enterprise value en de belangrijkste verschillen tussen aandelenwaarde en ondernemingswaarde uit.


Wat is enterprise value?

Ga je de bedrijfswaarde bepalen dan is de enterprise value het voornaamste resultaat.


"Enterprise value wordt in Nederland ook wel de ondernemingswaarde genoemd."


De ondernemingswaarde omvat de totale waarde van de bedrijfsactiviteiten. Hierbij wordt geen rekening gehouden met kasgeld en eventuele schulden, beter bekend als cash & debt free items. Oftewel; de financieringsstructuur is hier niet van toepassing. Je houdt na het berekenen van de ondernemingswaarde dus de operationele waarde van een bedrijf over.


Enterprise value berekenen


De enterprise value kun je middels verschillende methoden berekenen, namelijk:

  • Market Value Valuation Method
  • Asset-Based Valuation Method
  • ROI-Based Valuation Method
  • Discounted Cash Flow (DCF) Valuation Method
  • Capitalization of Earnings Valuation Method
  • EBITDA multiples per sector Method
  • Book Value Valuation Method


Naast de EBITDA multiple per sector wordt de Discounted Cash Flow-methode het vaakst gebruikt om de waarde van een bedrijf te bepalen. Met de DCF methode is het voor een koper namelijk eenvoudiger om accuraat de ondernemingswaarde te berekenen. Wel is het noodzakelijk een goede groeistrategie als basis te hebben. Bij de DCF methode wordt namelijk gebruik gemaakt van toekomstige revenuen. Heb je geen groeiplan? Gebruik dan de gemiddelde groeipercentages als uitgangssituatie.


Welke factoren beïnvloeden de enterprise value?

Er zijn verschillende factoren die de enterprise value van een bedrijf kunnen beïnvloeden:

  1. Omzetgroei: Als een bedrijf een sterke groei van de omzet heeft, kan dit leiden tot een hogere enterprise value. Zeker als deze omzet bestaat uit recurring revenue. Dit is ook van de belangrijkste redenen waarom de waarde van SaaS-bedrijven vaak hoger liggen dan die in andere branches.
  2. Rentabiliteit: Winstgevendheid is een belangrijke factor die de ondernemingswaarde van een bedrijf beïnvloed. Een winstgevend bedrijf is namelijk in staat is om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen en heeft de mogelijkheid om te investeren in de toekomst.
  3. Schulden en andere financiële verplichtingen: Uiteindelijk hebben financiële risico's een belangrijke impact bij bedrijfsovernames. Heeft een bedrijf veel schulden en andere financiële verplichtingen, dan kan dit leiden tot een lagere enterprise value. 
  4. Vaste activa: Als een bedrijf veel vaste activa heeft, zoals machines of een eigen pand, dan kan dit leiden tot een hogere enterprise value. Het gaat hier namelijk om bezittingen die een waarde representeren. 
  5. Marktcondities: De algemene economische en marktomstandigheden zijn vaak ook van invloed op de enterprise value van een bedrijf. Zeker bij de DCF methode wordt hier ook rekening mee gehouden.


Benieuwd waar een koper nog meer naar kijkt? Lees hier de 25 tips waar je op moet letten bij het verkopen van je bedrijf.


Het verschil tussen aandelenwaarde en ondernemingswaarde

Waar de ondernemingswaarde geen financieringsstructuur bevat, is dit bij de aandelenwaarde wel het geval. De aandelenwaarde wordt namelijk ook wel Equity Value of koopprijs genoemd en omvat de waarde van de totale aandelen van een bedrijf. Uiteindelijk is dit dus het bedrag dat de verkoper van het bedrijf daadwerkelijk ontvangt voor zijn aandelen. Hierbij wordt er wél gekeken naar onder andere het kasgeld en de schulden. De verhouding tussen deze laatste twee is overigens van groot belang. Bestaan er namelijk weinig schulden en veel kasgeld? Dan zal de aandeelhouderswaarde hoger uitvallen. Bestaan er daarentegen veel schulden en weinig kasgeld? Dan zal de aandeelhouderswaarde dalen. Ook moet je rekening houden met eventuele aanpassingen op basis van het netto werkkapitaal. Het gaat hierbij om Net Working Capital (NWC) adjustments. Hieronder vind je een voorbeeldberekening van de aandelenwaarde en de netto verkoopopbrengst.  


enterprise value

In bovenstaand voorbeeld krijg je hopelijk een goed beeld van de netto opbrengst als je besluit om je bedrijf te verkopen. Lees vooral ook even ons blog over de verschillende vormen van belasting bij de verkoop van een bedrijf.


Tot slot is het goed te weten dat een koper nog wel eens probeert om de Equity Value anders te interpreteren. Zeker rondom Cash & Debt free items ontstaat regelmatig discussie. Bovenstaand voorbeeld laat je zien dat dit veel impact heeft op het bedrag dat jij uiteindelijk uitgekeerd krijgt. Een hoge bieding hoeft dus niet altijd te betekenen dat je ook écht dit bedrag op je rekening bijgeschreven krijgt. Laat daarom de koopprijs altijd opnemen in de intentieovereenkomst. Zo voorkom je onaangename verrassingen achteraf. 


Vind je het interessant om de enterprise value of equity value eens onder professionele begeleiding te berekenen? Dan mag je altijd contact opnemen met onze eigen bedrijfsovername adviseurs of je kunt hier een afspraak plannen

Kennis

arr multiple
door René de Jong 30 maart 2025
Wat is Annual Recurring Revenue Multiple en hoe bereken je de ARR van jouw bedrijf? We leggen het je uit in dit artikel.
drag along tag along
door René de Jong 17 maart 2025
Wat is een drag along en tag along regeling en waar moet je op letten bij het opstellen van deze regeling? Je leest het in dit artikel.
webshop verkopen
door René de Jong 4 februari 2025
Waar moet je rekening mee houden wanneer je jouw webshop gaat verkopen en hoe bepaal je de waarde van jouw webwinkel? Je leest het op deze pagina.
purchase price allocation
door René de Jong 4 februari 2025
Wat is Purchase Price Allocation en wanneer heb je een PPA nodig bij een bedrijfsovername? Je leest het in dit artikel.
leveraged finance
door René de Jong 20 januari 2025
Wat is leveraged finance, hoe werkt hefboomfinanciering en wat zijn de voordelen hiervan? We vertellen het je in dit artikel.
equity bridge
door René de Jong 20 december 2024
Wat is een equity bridge en wanneer zet je een equity bridge in bij jouw bedrijfsverkoop? In dit artikel lees je alles over de equity bridge.
investeringsmaatschappij
door René de Jong 9 december 2024
Wat is een investeringsmaatschappij en welke rol kan deze spelen bij een bedrijfsovername? We vertellen het je in dit artikel.
activa passiva transactie
door René de Jong 5 november 2024
Wat is een activa passiva transactie, wanneer gebruik je een activa passiva transactie en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Je leest het hier.
koopovereenkomst bedrijf
door René de Jong 22 oktober 2024
Wat is een koopovereenkomst bedrijf en hoe ziet een koopovereenkomst bij een bedrijfsovername eruit? Je leest het in dit artikel.
STAK
door René de Jong 23 september 2024
Wat is een STAK, waar gebruik je een stichting administratiekantoor voor en waarom zou je kiezen voor een STAK? We vertellen het je in dit artikel.
Meer posts
Share by: