Blog Layout

Waarom kiezen voor begeleiding bij verkooptraject van je bedrijf?

René de Jong • 13 april 2023
begeleiding verkoop bedrijf

Ben je van plan jouw bedrijf te verkopen, dan is het niet vreemd om begeleiding in te schakelen! De juridische, financiële en emotionele aspecten van een bedrijfsovername zijn voor veel ondernemers namelijk geen dagelijkse kost. Begeleiding inschakelen voor de verkoop van je bedrijf is daarom heel normaal. Maar wat kun je verwachten van bedrijfsovernamebegeleiding en wat zijn de verschillende mogelijkheden? We geven je met plezier meer informatie over dit onderwerp.


Wat valt er onder begeleiding bij een verkooptraject?

Bij de begeleiding van een verkooptraject helpt een bedrijfsovername specialist om het hele bedrijfsovernameproces van A tot Z in goede banen te begeleiden. Of het nu gaat om de verkoop van je bedrijf aan personeel, aan je compagnon of aan een private equity organisatie. In al deze gevallen is begeleiding waardevol. Je wordt daarbij vanaf het eerste moment geholpen met het bepalen van je exit strategie en het uitvoeren van een bedrijfsovername stappenplan. Hierbij wordt stilgestaan bij de kansen en de risico’s van een bedrijfsovername en jouw ideale koper. 


Samengevat zijn er vier belangrijke aspecten die daarbij een rol spelen:

  1. De projectmatige kant van een bedrijfsovername waarbij het proces in goede banen moet worden geleid én de emotionele kant van de bedrijfsverkoop wordt gemanaged.
  2. De commerciële kant van een bedrijfsovername die o.a. bestaat uit activiteiten zoals het uitwerken van het informatiememorandum, het vinden van een geschikte koper en het voeren van de onderhandelingen.
  3. De financiële kant van een bedrijfsovername die o.a. bestaat uit het uitvoeren van een waardebepaling, het maken van een financieel plan en het begeleiden van het due diligence onderzoek.
  4. De juridische aspecten van een bedrijfsovername die o.a. bestaan uit het scherp krijgen van de intentieovereenkomst, contracten en juridische documentatie rondom een eventuele earn-out of vendor loan


"Bij begeleiding van een verkooptraject wordt er dus gefocust op het zo soepel mogelijk laten verlopen van de bedrijfsovername, zodat jij als verkoper met een gerust gevoel het proces kunt doorlopen."


Om dit te realiseren wordt vaak een bedrijf verkopen stappenplan gehanteerd. Daarnaast vraagt het om zoveel verschillende competenties. Daarom bestaat een extern dealteam vaak uit een bedrijfsovername adviseur, corporate finance specialist en M&A advocaat.


Waarom zou je kiezen voor begeleiding bij een verkooptraject?

Een bedrijfsoverdracht is vaak een emotionele achtbaan en niet iets wat je meerdere keren in je leven doet. Daarnaast beschikt een koper vaak over een professioneel team dat het klappen van de zweep kent. Non binding offers, Letter of Intents, Share Purchase Agreements, Cash & Debt Free berekeningen; het zijn slechts een handjevol voorbeelden van termen die je om de oren zullen vliegen. Het is fijn om iemand naast je te hebben die zonder emotie de onderhandelingen kan voeren én ervaring heeft met al deze termen en uitgangspunten.


"Door verkooptraject begeleiding aan te vragen, kun je sparren met een expert die al vele malen met dit bijltje heeft gehakt en jou op een duidelijke manier kan uitleggen hoe jouw wensen en voorwaarden het beste kunnen worden meegenomen in een specifiek verkooptraject."


Naast het bedrijfsovername advies dat je ontvangt, moet begeleiding bij het verkooptraject leiden tot de best mogelijke prijs én voorwaarden. Een bedrijfsovernamespecialist is namelijk op de hoogte van alle aspecten die de waarde van jouw bedrijf kunnen verhogen of juist verlagen. Deze kennis zal de gemiddelde ondernemer niet met zich meedragen, maar is essentieel voor een soepel verlopende bedrijfsoverdracht. Het is daarom ten zeerste aan te raden om altijd voor bedrijfsoverdrachtbegeleiding te kiezen en zo het uiterste uit jouw bedrijfsoverdracht te halen.


Voordelen van begeleiding bij bedrijfsverkoop

Een aantal voordelen van begeleiding bij bedrijfsverkoop hebben we natuurlijk al genoemd. Je haalt kennis in huis, krijgt een goed beeld van realistische uitkomsten voor jouw persoonlijke situatie en je krijgt de kans om jouw bedrijf zo goed mogelijk in de markt te zetten.


"Daarnaast is de bedrijfsverkoopbegeleiding de perfecte manier om emotie en business van elkaar te scheiden."


Je verkoopt natuurlijk wel jouw dierbare onderneming die voor jouw oudedagsvoorziening moet zorgen. Soms kan dit leiden tot onrealistische verwachtingen en/of emotie tijdens de onderhandelingen. Belangrijker is het feit dat je in veel gevallen nog met de koper zult moeten samenwerken. Het is dan fijn om business en emotie van elkaar te scheiden. De bedrijfsovernameadviseur voorkomt dat dit in de weg gaat zitten van de beste deal en kan eenvoudig de rol van 'bad cop' op zich nemen. Daarnaast kan een goede adviseur je ook helpen met het verkoopklaar maken van je bedrijf. Dit gaat dus nog een stap verder dan uitsluitend de begeleiding van de bedrijfsverkoop! 


Ook van de volgende voordelen profiteer je bij het inschakelen van bedrijfsovername begeleiding:

  • Er wordt een waardebepaling uitgevoerd, waardoor je als verkoper weet hoe je ervoor staat en welke verwachtingen je kunt hanteren. Na het vaststellen van de bedrijfswaarde, zul je advies krijgen over het verhogen van deze waarde, om de beste deal te kunnen sluiten.
  • Je krijgt ondersteuning bij het beoordelen van de intentieovereenkomst en contracten. In samenwerking met een M&A Advocaat kan een bedrijfsovername specialist jou door het labyrint aan juridische termen leiden. 
  • Ingewikkelde onderzoeken en documenten worden voor je uitgevoerd, uitgewerkt en vertaald naar een heldere toelichting. Je komt tijdens de onderhandelingen dus niet meer voor verrassingen te staan.
bedrijfsovername advies

Een succesvol verkooptraject van jouw bedrijf met begeleiding

Ga je zelf aan de slag met het verkopen van je bedrijf zonder bedrijfsovernamespecialist dan kan dit gevolgen hebben die je liever niet ervaart. Met één verkeerd woord in de voorwaarden, één foutje in de onderhandelingen of het kiezen van de verkeerde koper kan jouw bedrijfsovername er zomaar heel anders uit gaan zien. Even wat voorbeelden:


  • Effectieve datum: recent hebben we een ondernemer geholpen die een intentieovereenkomst (LOI) al getekend had. Het was oktober 2024 en de planning was om eind van het jaar de deal rond te hebben. In de LOI stond dat de effectieve datum 1-1-2024 zou worden. De ondernemer in kwestie besefte niet dat dit betekende dat alle winst van 2024 niet aan hem toebehoorde. Eén simpele datum koste hem meer dan 1 miljoen euro aan dividend.
  • Normalisaties: tijdens elke deal zijn normalisaties belangrijk. Zo had recent een klant – in het kader van de beoogde bedrijfsverkoop – meer accountantskosten gemaakt. Het ging om 7.800 euro. Het bedrijf werd verkocht voor een multiple van 6,8x de EBITDA. De extra kosten van 7.800 euro vertegenwoordigde dus een waarde van €53.040. Snel verdiend!   
  • Financiering van de deal: in het non-binding offer komen grote getallen voorbij. Een koper biedt de hoofdprijs en jij ziet dat wel zitten. Maar dan, na het due diligence onderzoek, komen de contracten en blijkt dat je het bedrag niet meteen op je rekening krijgt. Het vendor loan is achtergesteld, er wordt een earn out verwacht die onrealistisch is of er zijn andere gekke voorwaarden zoals een vermogensinstandhoudingsverklaring of laag claimbedrag. Kortom, ineens is die hoofdprijs helemaal niet zo rooskleuring!


Het zou ontzettend zonde zijn als één van deze voorbeelden jou overkomt, toch? Een bedrijfsovernamespecialist doorloopt samen met jou het stappenplan voor bedrijfsverkoop – van boekenonderzoek tot waardebepaling en van het opstellen van een informatiememorandum tot het selecteren van de beste kandidaat. Zo weet je zeker dat je jouw bedrijf succesvol verkoopt, onder de voorwaarden die jij voor ogen hebt en voor een goede prijs in de huidige markt. Het netwerk aan benodigde partijen en potentiële kopers zorgt ervoor dat jij de juiste, betrouwbare mensen om je heen verzamelt. Op die manier kun je afstand doen van ingewikkelde zaken, terwijl je wel nauw betrokken blijft bij het proces.


Professionele begeleiding van Anno1982 bij het verkooptraject van jouw bedrijf

Anno1982 stapt samen met jou in het bedrijfsovernameproces; van de voorbereiding tot de zoekfase, het opstellen van de intentieovereenkomst, het onderhandelen met de geselecteerde partij en de overdracht. Benieuwd hoe je alles uit het verkooptraject van jouw bedrijf kunt halen? Plan vrijblijvend een afspraak met ons in, wij delen graag onze kennis met je! Je kunt ons bereiken op 085-0204719.

Kennis

webshop verkopen
door René de Jong 4 februari 2025
Waar moet je rekening mee houden wanneer je jouw webshop gaat verkopen en hoe bepaal je de waarde van jouw webwinkel? Je leest het op deze pagina.
purchase price allocation
door René de Jong 4 februari 2025
Wat is Purchase Price Allocation en wanneer heb je een PPA nodig bij een bedrijfsovername? Je leest het in dit artikel.
leveraged finance
door René de Jong 20 januari 2025
Wat is leveraged finance, hoe werkt hefboomfinanciering en wat zijn de voordelen hiervan? We vertellen het je in dit artikel.
equity bridge
door René de Jong 20 december 2024
Wat is een equity bridge en wanneer zet je een equity bridge in bij jouw bedrijfsverkoop? In dit artikel lees je alles over de equity bridge.
investeringsmaatschappij
door René de Jong 9 december 2024
Wat is een investeringsmaatschappij en welke rol kan deze spelen bij een bedrijfsovername? We vertellen het je in dit artikel.
activa passiva transactie
door René de Jong 5 november 2024
Wat is een activa passiva transactie, wanneer gebruik je een activa passiva transactie en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Je leest het hier.
koopovereenkomst bedrijf
door René de Jong 22 oktober 2024
Wat is een koopovereenkomst bedrijf en hoe ziet een koopovereenkomst bij een bedrijfsovername eruit? Je leest het in dit artikel.
STAK
door René de Jong 23 september 2024
Wat is een STAK, waar gebruik je een stichting administratiekantoor voor en waarom zou je kiezen voor een STAK? We vertellen het je in dit artikel.
bedrijven makelaar
door René de Jong 28 augustus 2024
Hoe verkoop je jouw bedrijf met een bedrijven makelaar en wat zijn de voordelen van het inschakelen van een bedrijf verkopen makelaar? Je leest het in dit artikel.
overname eenmanszaak
door René de Jong 18 augustus 2024
Waar moet je opletten bij de overname van een eenmanszaak en wat is de rol van de kvk bij overname van een eenmanszaak? In dit artikel lees je er alles over!
Meer posts
Share by: