Bij het verkopen of overnemen van een VOF spelen verschillende facetten een rol. Denk aan belastingregels, vrijstellingen en het feit dat je te maken hebt met meerdere (mede-)eigenaren. Dit kan de bedrijfsovername van een VOF complex maken als je niet precies weet hoe je dit het beste aan kunt pakken. We lichten daarom hieronder de belangrijkste zaken uit die je tegenkomt tijdens een overname van een VOF.
Bij een overname van een VOF worden de activa, passiva en medewerkers van het bedrijf overgedragen aan de nieuwe bedrijfseigenaar/bedrijfseigenaren. De kopende partij kan vervolgens zelf kiezen met wat voor bedrijfsvorm de organisatie voorgezet wordt. Er kan voor gekozen worden om een VOF te blijven, maar het is ook mogelijk om het bedrijf in het vervolg bijvoorbeeld te laten opereren als BV. Hier zitten echter wel wat haken en ogen aan! Je kunt een VOF namelijk ruisend of niet-ruisend omzetten naar een BV. Dit heeft aardig wat fiscale consequenties. Het is daarom verstandig om goed naar de regels rondom belasting bij de verkoop van je bedrijf te kijken. Verderop in dit blog gaan we hier nog wat dieper op in.
Verder werkt de verkoop van een VOF niet anders dan de verkoop van een BV. Het is goed om te starten met het maken van een
financieel plan en
informatiememorandum. Vervolgens wil je toewerken naar een set
non binding offers en een
intentieovereenkomst. Het grote verschil ligt in de uiteindelijke contracten, belastingen en vrijstellingen. Laten we het daar nu over hebben.
Deze vraag is hierboven al even kort beantwoord, maar het antwoord is dus ‘ja’. Dit kan zeker!
"Het is vooral belangrijk dat de verkoper netjes afrekent met de Belastingdienst én dat de koper aangeeft onder welke bedrijfsvorm de voormalige VOF zal worden voortgezet. Wel is er maar één optie betreft het soort overname van het bedrijf. Dit kan namelijk enkel door het overdragen van de activa en passiva. Dit wordt ook wel een activa/passiva-transactie genoemd."
Bij de bedrijfsovername van een BV heb je namelijk te maken met een aandelenoverdracht. Op dat moment komt een Share Purchase Agreement om de hoek kijken. Dit geldt dus niet voor een VOF. Bij het overnemen van een VOF neemt een koper dus bijvoorbeeld (delen van) de klantcontracten, medewerkers, machines of software over.
Een VOF overdragen aan een nieuwe partij is overigens niet altijd hoe de bedrijfsovername eruit ziet. In sommige gevallen koopt één van de huidige eigenaren van de VOF de andere eigenaren uit om in zijn eentje verder te gaan met het bedrijf. De VOF zal dan een andere bedrijfsvorm aannemen en op papier één bedrijfseigenaar krijgen. Meer over de VOF overeenkomst vind je verderop in dit blog.
Er komt dus altijd belasting bij het verkopen van je bedrijf kijken. Inkomstenbelasting is altijd een vast onderdeel. In het geval van een VOF zal er tevens sprake zijn van een verschil tussen de verkoopprijs en de boekwaarde op de jaarrekening van de onderneming. Dit verschil noemen we ook wel stakingswinst en is onderdeel van de inkomstenbelasting. Bij de aangifte van de inkomstenbelasting wordt er dan ook verwacht dat je de stakingswinst afrekent bij de Belastingdienst als voormalig VOF zijnde. Daarnaast is het belang van de juiste verkoopprijs ontzettend groot. Verkoop je jouw VOF voor een prijs (enterprise value) die volgens de belastinginspecteur te laag ligt, dan zal er een veelomvattend onderzoek worden gestart. Schat de Belastingdienst de VOF vervolgens van hogere waarde dan de waarde waarvoor de onderneming is verkocht? Dan loop je het risico schenkingsrecht op het verschil te moeten betalen.
Hieronder hebben we een paar scenario's uitgewerkt voor het verkopen van een VOF. Scenario I ken je traditioneel als je winst maakt vanuit je VOF. In scenario II zie je dat een verkoop van een VOF eigenlijk op dezelfde manier belast wordt. Het derde scenario hebben we toegevoegd om je te laten zien dat de verkoop van een BV interessanter kan zijn. Het enige nadeel: als je jouw VOF om wilt zetten naar een BV, dan mag je 3 jaar lang jouw 'nieuwe' BV niet verkopen. Laat je dus even goed adviseren voordat je deze stap neemt.
Bij het overdragen van een VOF zijn er aardig wat onderdelen die in de overeenkomst opgenomen moeten worden. Het is verstandig om deze overeenkomst op te laten stellen door een specialist en wat bedrijfsovername advies in te schakelen. Om je op weg te helpen vind je hieronder een lijstje met de belangrijkste onderdelen van de VOF overeenkomst:
Voor de afwikkeling van een VOF ben je niet wettelijk verplicht om naar een notaris te gaan.
"Een VOF is een overeenkomst tussen vennoten die zonder notariële tussenkomst kan worden opgericht en ontbonden. De afspraken tussen de vennoten kunnen in principe onderling worden vastgelegd."
Echter, er zijn een aantal zaken waarbij het inschakelen van een notaris verstandig kan zijn:
Belasting betalen zal van niemand een hobby zijn. We informeren je daarom graag over een aantal manieren om de belastingheffing te beperken of te voorkomen. Ga jij je bedrijf verkopen en betreft dit een VOF? Dan gelden de volgende tips & tricks om de belasting (gedeeltelijk) te omzeilen.
De reden achter het verkopen van een VOF kan voor iedere ondernemer anders zijn.
"Waar de één behoefte heeft aan meer uitdaging, ziet de ander zijn of haar kans schoon om het bedrijf simpelweg voor een goede prijs te verkopen."
Het is goed om te beseffen dat je jouw bedrijf het beste verkoopklaar kunt maken als je nog vol passie aan je bedrijf werkt. Wacht niet tot je jouw bedrijf moet verkopen wegens pensioen of tot de passie wegebt. In dat geval heeft dit namelijk een negatieve invloed op de verkoopprijs. We adviseren ondernemers daarom altijd om gemiddeld vijf jaar uit te trekken voor hun exit strategie. Tevens gebeurt het wel eens dat één van de eigenaren graag alleen verder wil en daarom de andere eigenaren uitkoopt. Natuurlijk kan het ook zijn dat je gezamenlijk het gevoel hebt het maximale uit het bedrijf te hebben gehaald en van mening bent dat een nieuwe partij het bedrijf weer een flinke boost kan geven.
Het overnemen van een VOF kan een flink voordeel opleveren ten opzichte van het starten of kopen van een ander bedrijf. Een VOF is vaak al een gevestigd bedrijf met bewezen strategie en resultaat. Dit betekent dat jij je als koper van tevoren goed kunt inlezen in het bedrijf en zo alvast risico’s kunt signaleren. Verder zien we bij een VOF minder regels en administratieve verplichtingen dan bij andere rechtsvormen. En natuurlijk; de gezelligheid die het kan opleveren als je samen met een aantal vrienden, familieleden of andere bekenden een bedrijf gaat runnen.
Om de gehele bedrijfsovername soepel te laten verlopen is het aan te raden om een bedrijfsovername specialist in te schakelen. Deze helpt je niet alleen met het bepalen van de bedrijfswaarde, maar is ook in staat om een lijst met geschikte potentiële kopers op te stellen. Aan het eind van de rit zal de adviseur ervoor zorgen dat iedereen de afgesproken winstdeling ontvangt en de deal naar behoren wordt afgerond.
© Anno1982 2024. Alle rechten voorbehouden.