Blog Layout

Bedrijf te koop wegens pensioen

René de Jong • 11 oktober 2022
intentieovereenkomst

Achter het verkopen van je bedrijf kunnen verschillende redenen schuilen. Voor veel ondernemers geldt nog steeds dat ze een leeftijd hebben bereikt waarop ze het tijd vinden om met pensioen te gaan. We horen vaak dat een ondernemer op dat moment ook daadwerkelijk alle werkzaamheden wil afbouwen en wil gaan genieten van tijd voor zichzelf. Het is in dat geval verstandig om een aantal jaren voor je pensioentijd ingaat het bedrijf al verkoopklaar te maken. Bij een bedrijfsovername moet bijvoorbeeld 90% van de ondernemers namelijk rekening houden met een earn out van 12 tot 24 maanden. Het kan vervelend zijn als je daar niet vroegtijdig rekening mee houdt! Maar waar moet je nog meer aan denken bij zo’n bedrijfsovername en welke mogelijkheden zijn er allemaal? Dat lees je in dit blog.


Planning om je bedrijf te verkopen en ook écht met pensioen te kunnen

Uit de intro mag duidelijk zijn dat een goede voorbereiding gaat helpen om ook écht met pensioen te kunnen na de verkoop van je bedrijf. Stel je wilt bijvoorbeeld op 65-jarige leeftijd stoppen, dan is het verstandig om al in je zestigste levensjaar jouw ideale exit strategie uit te denken. Want is jouw bedrijf wel echt verkoopklaar? Of zijn er nog zaken die je zou kunnen verbeteren om de waarde van jouw bedrijf te verhogen? Door dit in kaart te (laten) brengen, heb je nog voldoende tijd je voor te bereiden op jouw exit. Trek hier zeker een jaar of twee voor uit. Op die manier kun je de beste versie van jouw bedrijf in de spreekwoordelijke etalage gaan zetten. 

bedrijf verkopen nulmeting

Vervolgens is het slim om rond je 62ste levensjaar te starten met het verkoopproces. Het maken van een investment memorandum, zoeken van een geschikte koper en het due diligence onderzoek; al deze stappen kosten al snel 6 tot 9 maanden werk. Tot slot is het slim om rekening te houden met een earn out van 24 maanden. Zo voorkom je onaangename verrassingen waarbij je langer aan moet blijven dan gepland. Je kunt deze earn out periode overigens verkorten door jezelf al eerder ‘los te weken’ uit de organisatie. Toch is een minimale earn out van 6 maanden altijd reëel.


Zelf je bedrijf verkopen wegens pensioen

Wij weten als geen ander dat een bedrijf verkopen veel kennis vereist. Het inzetten van een bedrijfsovername adviseur is dan ook geen overbodige luxe. Echter zijn we ons er ook van bewust dat dit wel eens een grote kostenpost voor jou kan zijn. Daarom is het belangrijk om goed te beseffen welke kennis jij zelf al in huis hebt en welke stappen je dus zelf al kunt zetten om het proces in gang te zetten. Zo zal jij na het jarenlang runnen van je bedrijf misschien wel een goed beeld hebben van potentiële kandidaten die wel eens interesse kunnen hebben in jouw bedrijf. Je kunt dan al starten met de acquisitie.


Wel dient de waarde van je bedrijf te zijn vastgesteld alvorens je deze mensen gaat benaderen. Niet alleen wil jij zelf weten wat een realistische verkoopprijs is, ook de potentiële opvolger moet goed naar de bedrijfsfinanciering kunnen kijken. Een tip van ons: Laat deze waardebepaling al eens uitvoeren enkele jaren voordat je de pensioenleeftijd bereikt. Op deze manier heb je de kans om in de laatste jaren de waarde van het bedrijf nog te verhogen, bijvoorbeeld door te investeren in automatisering, techniek en andere factoren waar nog verbeteringspotentieel ligt.


Bedrijf laten verkopen wegens pensioen

Als je de kennis zelf niet in huis hebt, of als je addertjes onder het gras wilt voorkomen, is het verstandig om toch een specialist in de arm te nemen.


"Een fusie en overname adviseur weet precies hoe je een bedrijf goed kunt verkopen wegens pensioenredenen. Daarnaast kan hij je wijzen op de contractuele haken en ogen en beschikt hij al over een netwerk aan potentiële kopers."


Ook kan deze specialist op tijd helpen met een waardebepaling en het opstellen van een verbeterplan om de waarde te verhogen in de laatste jaren dat jij je bedrijf runt. Denk jij eraan om je bedrijf over te laten nemen door een familielid? Weet dat hier vele voordelen, maar ook verschillende (fiscale) regels, aan verbonden zijn. Voor een soepele start van je pensioen is het daarom aan te raden om alles tot op de bodem uit te laten zoeken voor jouw/jullie eigen situatie en bijkomende wensen.


Hulp nodig bij verkoop bedrijf?

Kijk jij er al naar uit om heerlijk te kunnen genieten van je vrije dagen? Dan gaat een verkennend gesprek met een bedrijfsovernamespecialist je zeker helpen. We vertellen je graag – natuurlijk geheel vrijblijvend - meer over het exit traject waar wij je bij kunnen helpen. En wie weet mogen we over een paar jaar samen het glas heffen op een fantastische eerste pensioendag?

Kennis

arr multiple
door René de Jong 30 maart 2025
Wat is Annual Recurring Revenue Multiple en hoe bereken je de ARR van jouw bedrijf? We leggen het je uit in dit artikel.
drag along tag along
door René de Jong 17 maart 2025
Wat is een drag along en tag along regeling en waar moet je op letten bij het opstellen van deze regeling? Je leest het in dit artikel.
webshop verkopen
door René de Jong 4 februari 2025
Waar moet je rekening mee houden wanneer je jouw webshop gaat verkopen en hoe bepaal je de waarde van jouw webwinkel? Je leest het op deze pagina.
purchase price allocation
door René de Jong 4 februari 2025
Wat is Purchase Price Allocation en wanneer heb je een PPA nodig bij een bedrijfsovername? Je leest het in dit artikel.
leveraged finance
door René de Jong 20 januari 2025
Wat is leveraged finance, hoe werkt hefboomfinanciering en wat zijn de voordelen hiervan? We vertellen het je in dit artikel.
equity bridge
door René de Jong 20 december 2024
Wat is een equity bridge en wanneer zet je een equity bridge in bij jouw bedrijfsverkoop? In dit artikel lees je alles over de equity bridge.
investeringsmaatschappij
door René de Jong 9 december 2024
Wat is een investeringsmaatschappij en welke rol kan deze spelen bij een bedrijfsovername? We vertellen het je in dit artikel.
activa passiva transactie
door René de Jong 5 november 2024
Wat is een activa passiva transactie, wanneer gebruik je een activa passiva transactie en wat zijn de voor en nadelen hiervan? Je leest het hier.
koopovereenkomst bedrijf
door René de Jong 22 oktober 2024
Wat is een koopovereenkomst bedrijf en hoe ziet een koopovereenkomst bij een bedrijfsovername eruit? Je leest het in dit artikel.
STAK
door René de Jong 23 september 2024
Wat is een STAK, waar gebruik je een stichting administratiekantoor voor en waarom zou je kiezen voor een STAK? We vertellen het je in dit artikel.
Meer posts
Share by: